Wetenschappers ontwikkelen 3D-geprinte zenuwgeleider

Wetenschappers ontwikkelen 3D-geprinte zenuwgeleider

22-09-2015 07:14 Laatste update: 27-04-2018 21:01

Amerikaanse wetenschappers hebben zenuwgeleiders gemaakt met een 3D-printer. De 3D-techniek zou verlamming kunnen herstellen.

Zenuwschade is vaak permanent, maar met een nieuwe technologie zou dat wel eens verleden tijd kunnen zijn. Onderzoekers van onder meer Virginia Tech en Princeton University hebben een computerprogramma en een 3D printer ontwikkeld waarmee ze zenuwgeleiders kunnen maken die letsel zou kunnen herstellen.

Onderzoek bij ratten

De nieuwe zenuwen werkten uitstekend bij ratten. De onderzoekers gebruikten eerst een 3D scanner om zo de heupzenuw van de rat digitaal te reconstrueren. Daarna printten ze, op basis van die reconstructie, een zenuwgeleider die zenuwen weer herstelt en plaatsten deze in de rat. Binnen tien tot twaalf weken kon de rat weer lopen.

De techniek is nu alleen uitgeprobeerd bij ratten, maar de onderzoekers verwachten dat het ook veel voor mensen gaat betekenen. 200.000 mensen met zenuwaandoeningen zouden ermee geholpen kunnen worden: "We hopen dat er dag komt dat er een 3D-printer en een scanner in het ziekenhuis staan om ter plekke zenuwgeleiders te maken om zenuwfuncties te herstellen."