Whatsappen in het woordenboek
Nieuws

Whatsappen in het woordenboek

vrijdag 21 september 2012 10:52

Na msn’en, mailen, twitteren, googlen en skypen krijgt de berichtenstuurservice WhatsApp zijn plaatsje in de Dikke Van Dale.

Het kon natuurlijk niet lang uitblijven: whatsappen wordt toegevoegd aan komende versie van de Dikke Van Dale, waarschijnlijk tussen wezen en whiplash in. Dit heeft de uitgever tegen NU.nl bevestigd, naar eerdere berichtgeving op WhatsAppen.nl.

De service die het makkelijk maakt over internet berichten naar elkaar te sturen, komt in het woordenboek omdat "het woord gedurende een periode van ongeveer drie jaar veel in het algemene taalgebruik is opgedoken", zegt een woordvoerder van de Van Dale. Daar gaat het andere 'moderne' woorden gezelschap houden zoals msn’en, mailen, twitteren, googlen en skypen. Sms'en werd in 2005 toegevoegd, samen met de woorden megafoondiplomatie, regenboogcoalitie en dioxinekip, die ondertussen weer verdwenen zijn.

De nieuwe officiële spelling is zonder hoofdletters, zoals gebruikelijk is bij het verwerkwoorden van een bedrijfsnaam. Naar verwachting ligt het woordenboek met whatsappen volgende maand in de winkel.

Voor menig Bright-lezer zal het woordenboek nog niet technisch genoeg zijn. Wij dachten bijvoorbeeld aan wetransferen, wtf, ipadden en swipen. En brighten, natuurlijk. Welk woord zie jij graag terug in het woordenboek?

Bram blogt bij Bright. Hij is ook mede-uitbater van het Torpedo Theater in Amsterdam.

Reacties

Ik vind dit zo'n onzin. Je gaat toch geen naam van een applicatie in het woordenboek zetten. Dat mensen het gebruiken is prima, makkelijk om aan te geven dat je Whatsapp gebruikt. Maar waarom zou je iets in het woordenboek zetten wat waarschijnlijk over max een paar jaar is vervangen door een andere app oid.. Stel je voor dat ze 'Myspacen' in het woordenboek hadden gezet..

 

Myspacen ook leuk. Ik vind het geen onzin dus.

 

Nieuwsbrief