Wie wil in 2023 emigreren naar Mars?
Nieuws

Wie wil in 2023 emigreren naar Mars?

maandag 04 juni 2012 13:05

Mars One hoopt in 2023 de eerste menselijke nederzetting op Mars voor elkaar krijgen. Een reality tv-programma moet het project bekostigen.

Het in Nederland gevestigde Mars One heeft ambitieuze plannen. Het hoopt in 2023 de eerste vier mensen op Mars te kunnen laten wonen. De bedoeling is dat deze mensen daadwerkelijk emigreren van de Aarde naar Mars. Iedere twee jaar zal de nederzetting op Mars uitgebreid worden met vier nieuwe mensen. In 2033 leven er dan 20 mensen op Mars. Mars One beweert een technisch plan ontwikkeld te hebben dat zo simpel mogelijk is. Voor ieder onderdeel van de missie hebben ze al een potentiële leverancier gevonden, zoals SpaceX dat onlangs de eerste succesvolle commerciële vrachtvlucht naar het ISS stuurde.

Uiteraard hangt aan een dergelijke missie een fors kostenplaatje. Mars One wil het project financieren met een reality tv-show; 'the biggest media spectacle in history'. Iedere stap van de missie kunnen we dan volgen en dat begint bij de selectie van de astronauten. Iedereen mag zich aanmelden in 2013 voor de selectie. Je zult hier op Aarde eerst geruime tijd in een gesimuleerde Mars-nederzetting wonen, werken en trainen. En de wereld kijkt via de tv mee.

In 2014 start de ontwikkeling van een communicatiesatelliet die in 2016 gelanceerd wordt. In oktober 2016 moet deze satelliet met 2500 kilogram voedsel op Mars landen. Vervolgens zal een Mars rovervoertuig in 2018 op Mars moeten landen om de ideale plek voor de nederzetting te zoeken. Slechts drie jaar later in 2021 zullen alle onderdelen voor de nederzetting, waaronder twee wooneenheden, twee life supporteenheden en nog een extra rover op Mars moeten zijn beland.

De rovers moeten vervolgens alle componenten naar de nederzetting verplaatsen en de nederzetting voorbereiden op de komst van de eerste vier migranten in 2023. De productie op Mars van water en zuurstof moet dan al geheel geautomatiseerd werkend zijn.

Mars One klinkt te mooi om waar te zijn. De NASA en de ESA voorzien pas na 2030 de eerste mensen op Mars. Uiteraard wordt een dergelijk project als Mars One niet belemmerd door politiek of logge overheidsinstantie maar technisch zijn we nog vele jaren verwijderd van bemande missies naar Mars. Ook de menselijke factor van jaren afzondering op Mars lijkt ook zo even van tafel geveegd om maar niet te spreken over de gevaren van straling en dergelijke.

In Bright#46 die volgende week in de winkel ligt, lees je het verhaal van het succes maar ook van de enorme technische uitdaging van drie generaties NASA Mars rovers die laten zien dat het Mars One plan op een dergelijke korte termijn verre van realistisch is. Maar ja, dat is reality tv wel vaker.

Luister hier naar een BNR uitzending over Mars One.

David schrijft al sinds jaar en dag voor Bright en heeft het voorrecht de meeste gadgets te reviewen voor de enige echte Uitpakparty. Van alle gadgets houdt David het meest van robotica en hij heeft een voorliefde voor wetenschap in al zijn facetten.

Reacties

De 4 mensen die gaan leggen zichzelf een levenslange gevangenisstraf op. Tuurlijk, het is een mooie uitdaging maar je komt niet meer terug. Denk je eens in, de rest van je leven met een zeer klein groepje andere mensen, geen tv, geen internet, geen biertje, geen familie of vrienden, geen liefde (sex), nog niet eens een keer in het zonnetje een frisse neus halen. Helemaal niks behalve slapen en werken onder moeilijke en zeer gevaarlijke omstandigheden. Nee danku.

 

Ieder mens met een beetje gezond verstand gaat dit toch nooit doen?

 
 

En wat als daar iemand een hartaanval krijgt? 112 bellen?

 

Dan ben je hoogstwaarschijnlijk dood.

 

Je hebt avonturiers en ontdekkingsreizigers en je hebt mensen die liever thuis zitten in een veilige omgeving.
Als Columbus ook liever thuis was gebleven, om bier te drinken en sex te bedrijven, dan had het even geduurd voordat Amerika ontdekt was.

 

Er is een groot verschil tussen een ontdekkingsreis op aarde waar de kans op veilige terugkeer aanwezig is en je veel van de technieken die hier voorhanden zijn kunt blijven gebruiken dan definitief vertrekken naar een in principe onleefbare planeet waar letterlijk helemaal niets is, de rest van je leven.

Columbus had een grote crew, relatief normaal eten en drinken, zuurstof, drank, waarschijnlijk ook wel sex en heel belangrijk, uitzicht op een normaal leven na het avontuur. Een lange zeetocht (ook in die tijd) is niet te vergelijken met jezelf voor de rest van je leven af te zonderen van, letterlijk, de hele planeet.

Als die 4 die gaan na de eerste 2 jaar weer zouden terugkeren zou ik ook nog wel willen gaan maar vooraf al weten dat je je de rest van je leven totaal gaat afzonderen van alles en iedereen gaat mij veel te ver.

 

Sorry hoor, maar ik snap al die negatieve reacties niet, zoals: "Je bent echt dom als je daaraan mee gaat doen..." Want denk even niet alleen aan het heden nu, maar denk eens na over hoe het verder moet met ons planeet als we dit niet doen! We kunnen misschien wel al dood zijn voordat het het einde is van onze planeet, maar als we dit niet doen dan hebben mensen het is de toekomst waarschijnlijk wel heel moeilijk! Denk even niet alleen aan jezelf en dat jij dan toch al dood bent, maar denk ook eens aan de mensen in de toekomst! Ik zou het helemaal niet gek vinden dat mensen hieraan mee zouden doen!

 

Nieuwsbrief