Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is een Digiblast

maandag 05 december 2005 09:53

Het kado waarmee je kinderen deze Sinterklaas aan het huilen krijgt is de Digiblast.

Een goedkope Game Boy kloon. Een waarschuwing van gadgetpiet Tonie.

Groot ding, klein scherm


Ouders, opgepast. Het klinkt allemaal leuk, aardig en vooral lekker goedkoop. De Digiblast - een paar maanden geleden met een ronkend persbericht aangekondigd door Nikko, fabrikant van op afstandbestuurbare autootjes - is een draagbare spelletjescomputer gericht op kinderen vanaf vijf jaar. Nikko noemt het zelf een personal media center, omdat het afspelen van mp3'tjes en tekenfilms en het maken van foto's ook mogelijk zou zijn. En dat voor maar 80 euro.

Dat klinkt op papier als een Sinterklaasknaller. Totdat het apparaatje een paar weken geleden binnenkwam. De plastic buitenkant ziet eruit en voelt aan alsof het een kermisprijsje is. Het licht van het kleine schermpje schijnt zelfs door een stukje van het plastic heen, waardoor het nog cheaper over komt.


Een van de spelletjes.


Alles op de Digiblast gebeurt met cartridges, het apparaatje heeft geen besturingssysteem. Meegeleverd is een cartridge met vijf antieke Atari-spelletjes, zoals Break Out en Asteroids, met graphics uit 1982 dus die plots niet meer zo retro-cool lijken. De beeldkwaliteit en de resolutie zijn zo slecht en het schermpje is zo klein dat de blokjes nauwelijks zichtbaar zijn. In het daglicht is het spelen van deze games daardoor nauwelijks mogelijk. Een tekenfilmpje van Spongebob Squarepants zit er ook bij. Opnieuw: beeldkwaliteit om te huilen. Korrelig en met vale kleuren.


Breakouten ging niet lekker want het balkje bewoog niet fijn.


Een ander spelletje, dat los te koop is voor 15 euro, is DigiQuad. Nikko vergelijkt het met MarioKart, maar ook dat is wat opportunistisch. Ook blijkt dat de knoppen van de Digiblast niet goed reageren tijdens het spelen. Oftewel: weg gameplay. En dan het geluid. Een irritante, eentonige bromtoon door het hele spel moet je motor voorstellen. Sowieso is de geluidskwaliteit van de ingebouwde speakers bar en boos. Veel plezier is er aan het spel DigiQuad dus ook al niet aan te beleven.


DigiQuad in actie.


Bovendien ondervinden veel van de eerste Digiblast-eigenaren problemen met de batterijen: die vallen na een paar minuten spelen al uit. En dat gebeurt ook als het apparaat een tikje krijgt. Wij hadden alleen in het begin onverwachte reboots nodig. De batterijduur lag ergens rond de drie uur.

Het opschrift 'personal media center' slaat trouwens nergens op. Muziek speelt het ding alleen af als je er een speciale cartridge bijkoopt (29,95), een usb-poort heeft het zelf niet. Een cameracartridge waarmee je slechte foto's van 1,3 megapixels kan maken kost 39,95. Maar let op: Nikko kan beide accessoires pas eind januari leveren.


Voorop zit een slot voor aansluiten op een tv-toestel, maar ook deze accessoire is nog niet leverbaar.


Dat 'nog niet leverbaar' geldt trouwens ook voor de meeste spelletjes. Op de site van Digiblast staan een stuk of twintig games, zoals Tony Hawk Pro Skater 4, X-Men en Spider-Man, maar in de praktijk zijn die nog nergens verkrijgbaar. De spelletjes laten nog weken of zelfs maanden op zich wachten. Volgens Nikko komt dat doordat de fabrikant uit Thailand 'over de kop' is gegaan.

De games mogen dan spotgoedkoop zijn (slechts 15 euro en wij weten inmiddels waarom), maar dat kinderen nu met Sinterklaas een slecht werkend spelcomputertje hebben zonder leuke spelletjes is tragisch. Dat wordt huilen.


Die streepjes zitten er echt in.


Groot is dan ook de frustratie bij ouders, zo blijkt uit diverse reacties: 'Nu zit ik dus lekker voor m'n 80 euro met een zeurend kind die een apparaat heeft gekregen waar ze niks mee kan behalve voor de zoveelste keer datzelfde filmpje kijken.' Of: 'Als jochie van 7 (mijn zoon) voel je je zwaar belazerd als je wel het apparaat maar geen spelletjes hebt.'


Hier word je niet vrolijk van.


Nikko maakt het wel erg bont. Vraag Sint beter om een Nintendo Game Boy Micro. Veel meer games, een stuk duurzamer en slechts 20 euro duurder. En Spongebob kijken ze op deze manier toch liever op een dvd'tje. Nikko gaat dit jaar in de zak weer meer naar Spanje.


Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Dik tevreden over de digiblast hoor, heb 2 kinderen van 5 en 8 die er beide 1 hebben en zijn er erg blij mee, ik heb dan ook 2 extra winx cartridges weten te bemachtigen en het spel digiquad.

Voor de doelgroep is het prima, voor pubers kan ik me voorstellen dat ze liever iets anders willen.

De kids kijken met plezier naar de filmpjes en hebben geen klachten.
Geen probleem met plotseling uitvallen en batterijduur ook prima in orde.

Tuurlijk zijn de psp en andere consoles beter voor games, maar mijn kinderen hebben daar geen erg in, en als je de prijzen vergelijkt van de spellen zijn deze nog betaalbaar.

 

Ook ons zoontje was hevig teleurgesteld toen bleek dat zijn nieuwe digiblast niet goed werkte. Het batterij laadde onvoldoende op. Ook viel hij spontaan uit. Maandag direct terug naar de speelgoedwinkel. Deze was echter al goed geinformeerd door de leverancier van de digiblast. De speelgoedwinkel heeft voor ons de digiblast teruggestuurd en vandaag (donderdag) werd er al een nieuwe bezorgd (met wat extra's erbij voor het ongemak!). Uiteraard gaan we hem eerst heel goed opladen (langer dan wat in de instructie was aangegeven) daarom kunnen we pas over enkele dagen aangeven of hij helemaal in orde is en hoe lang de speelduur is zonder de adapter. We gaan er van uit dat het nu prima werkt. Maar we zijn heel erg tevreden over de manier waarop het opgelost wordt. Een goede service dus. En het apparaatje zelf vindt onze zoon van net 7 jaar echt helemaal geweldig. Dus kunnen wij ons niet vinden in uw commentaar. Afgezien van de beginproblemen is onze zoon er erg mee in zijn nopjes hoor!

 

Zat ook met een huildende zoon.

Ik heb onmiddellijk een gameboy advanced gekocht.

Zal aan NIKO mijn geld terugvragen, betalen ze niet terug dan gaat hun toestel waar het thuishoort namelijk in de vuilnisbak.

Zal in de toekomst twee keer nadenken vooraleer ik iets aankoop dat niet getest is en met veel bravoure wordt aangekondigt in een marketing campagne.

Dikke bende knoeiers.

 

Kan me als volwassene 100% vinden in het eerste commentaar. Vergeleken met het beloofde en met de concurrentie is het helemaal niks. Echter, mijn tweeling van 6 vindt het een geweldig ding als: ER SPELLETJES TE KRIJGEN ZOUDEN ZIJN en accessoires en als bij een klein stootje de batterij niet uit zou vallen!!! Ik vind het een absolute wanprestatie van Nikko en zeker ook de communicatie achteraf. Ik lees nu over de leveringsproblemen maar dat weten ze iig bij mijn speelgoedwinkel en bij de Blokker niet!!2 keer per week vragen mijn jongens daar vol verwachting naar de naar nu blijkt bekende weg. Heel erg triest. Vraag me af of we in een dergelijke situatie recht hebben om te ruilen voor bv een Gameboy. Iemand een idee?

 

Het klinkt misschien ongelooflijk maar ik heb nu 3 blauwe en 4 zilveren uitvoeringen van de digiBLAST in mijn bezit gehad.

Het rare is, ( spreek uit ervaring ) dat de zilveren uitvoering een beter lcd kwaliteit hebben dan bij de blauwe uitvoering.
De laatste die ik heb gekregen is ook niet echt top, ik heb hier het drama ook mee moeten maken met mijn 2 zoons.
Erg fijn dat zo’n ding het na 5 minuten al voor gezien houdt, ja we gaan hem wel ruilen jongen we hadden al stad en land af moeten lopen om een digiBLAST te kunnen krijgen überhaupt.

Op url : http://www.first-touch.nl/text/text.php?id=1038 staat een review met foto’s van het spel digiQuad , nou als de beeld kwaliteit werkelijk zo goed zou zijn dan was er niks aan de hand geweest , op deze site staat tenminste een eerlijke beschrijving zoals het gewoon is.

Ik heb niet alleen dit drama, vrienden en collega’s hebben dus hetzelfde probleem.

De oplaadbare batterijen zijn gewoon bagger of de adapter levert te weinig ampère.
Ze spelen nu met de adapter er continu aan want anders is het niet te doen met het spelen van spelletje.

Nu kan ik de digiBLAST terug brengen naar de winkel en geld terug en daarmee is het verhaal over en uit.
Als je zoons van 5 en 7 jaar gewoon een digiBLAST willen hebben en zich er zo op verheugt hebben dan wordt de zaak al wat moeilijker,dit valt n.l. niet uit te leggen aan die kleintjes.
Bovendien die dingen worden toch tijdens het ontwikkelingsproces uitvoerig getest dus dan zouden de kinderziektes allang verdwenen moeten zijn ons is toch niet gevraagd de digiblast te testen, maar het begint daar nu eigenlijk op te lijken dus in plaats van betalen zouden wij dan geld moeten krijgen voor alle tijdsinvesteringen, en afgelegde kilometers met de auto.
Dat is dan een dure grap voor hen want er zitten al heel wat test uurtjes in.

Ik heb dan ook besloten en site te openen omdat heel wat ouders met hetzelfde probleem zitten als ik! url: http://www.digiblast.tk en per 01-01-2005 http://www.digiblaster.nl hier kun je alles vinden over de digiBLAST er is een DigiForum waar je alles kunt vinden, vragen en lezen.

De digiBLAST is een geweldig product voor jonge kinderen, ze zijn er werkelijk gek op, en stellen natuurlijk veel minder eisen dan iemand van 14 jaar.
Ik en velen met mij zijn enthousiast begonnen ermee ! ik geloof ook zeker in het product digiBLAST, maar ik vind wel dat de mensen die digiblast hebben gekocht die niet voldoet aan de beschrijving een goed werkende moeten krijgen van Nikko Europe Nederland.
Zo win de digiBLAST het vertrouwen weer terug, en kan het product werkelijk zijn wat iedereen graag in de eerste instantie had willen zien!

 
dit is allemaal niet waar ik heb ook een digiblast met spongebob sqaurpants erop
 
Net maar voor de zoveelste keer gemaild naar digiblast,omdat de beloofde,in sept toen okt toen nov toen januari maar nog steeds niet verkrijgbare spellen/filmpjes me nu ondertussen mijn strot uitkomen. Kreeg een mailtje,eind maart gaat het nu echt gebeuren.Dat zeiden ze anderhalve maand geleden over januari...En zie het resultaat,nog steeds helemaal niks. Misschien moeten we met zijn allen stappen ondernemen? Dit is toch gewoon niet te geloven dat er telkens weer niets geleverd wordt?Ondanks andere fabriek?Of zou deze ook weer problemen hebben?
 
met de digiblast hebben we voor ons kind een kat in een zak gekocht. na drie maanden noch geen spelletjes te vinden! blokker belgie heeft de digiblast van hun site verwijderd. de digiblast van ons dochtertje is niets waard ding valt steeds uit troep gewoon.
 
het leveren van de bijbehorende spullen is inderdaad een ramp. Iedere keer wordt je weer afgescheept met loze beloften. Het wordt tijd voor actie, zodat onze kinderen hun met moeite gespaarde geld kunnen terugvorderen. Wie zijn geld terug wil moet melding maken bij de consumentenbond of het programma kassa. Met meerderen staan we sterker.
 
Ik heb net gelezen van Nikko dat de spelletjes eind maart in de winkel liggen. Of dat dit jaar is of volgend jaar is staat er niet bij vermeld. Inmiddels is Kassa ingelicht
 
Getverdemme ! Wat een waardeloze troep ! Mijn kind heeft al talloze keren gehuild toen dat apparaatje weer eens uitviel. Toen ik klein was had ik een game boy (baksteen) , het was wel niet met mooie kleurtjes of lichtgevend scherm (dat door de hoes gaat) maar ik kon me er mee amuseren. Dit is echte troep, ik heb na het 3de exemplaar die niet goed werkte die ik kreeg opgestuurd heb ik een game boy micro gekocht. Mijn kind was er direct zoet mee met super mario world. Laat het echte werk aan Nintendo over en laat Nikko nog wat autootjes maken. Een boze ouder.
 
Het is erg naar dat een bedrijf een apparaat als digiblast op de markt mag brengen. De meeste reacties zijn slecht. Slechts een paar geven aan dat het een goed product is. (misschien familie van de inporteur) Ook mijn zoontje heeft zoals boven beschreven ervaringen. Tot de dag dat er een nieuwe was binnengekomen per post. Wacht maar tot na het opladen zei ik tegen hem. En...... wederom de zelfde problemen. Na diverse mail en telefoontjes niets meer vernomen van DIGIBLAST. Nu maar een tweedehands GAME-BOY gekocht
 
Ik vind het de grootste miskoop van mijn leven, mijn dochter was helemaal gek op dat ding, toen er zo enorm veel ophef en reclame over gemaakt werd. dus zij heeft haar hard gespaarde geld er aan uitgegeven en ja hoor wat denk je......ik heb hem al twee keer moeten ruilen en na tweede keer nog steeds de zelfde problemen. en inderdaad er zijn haast nergens spellen,filmpjes of de mp3 te verkrijgen. maar weet iemand waar ik moet zijn om een klacht in te dienen, en dat ik er op sta dat ze hem terug nemen! want dit kan nikko echt niet maken. ik heb al een mail gestuurd via digiblast.com maar ja drie keer raden..... geen antwoord! ik hoop dat iemand me kan helpen, want mijn dochter spaart liever door voor een game boy!!! groetjes wendy
 
Hallo, Vandaag een digiblast gekocht, voor mijn zoon (5) Weliswaar 2de hands (45 Euro) maar nog in netjes in doos met bon en garantie bewijs. Even rondgegoogled om te kijken hoe de reactie's waren op de digiblast. Enigzins verbijsterd door zoveel negatieve reactie's heb ik meteen het servicenummer van digiblast gebeld. Daar konden ze mij vertellen dat 3 weken geleden toy's r us en Otto nieuwe digiblast artikelen hadden ontvangen: spiderman pitfall rayman digiquad caradapter Meteen de Toys r Us gebeld. Rayman, Spiderman en de caradapter liggen voor mij apart en ik kan ze vanmiddag halen. Dus ik zou zeggen kijk op Toysrus.nl voor een filiaal bij je in de buurt. Ze leggen het zelfs een paar dagen apart voor je. Grtjs
 
Hallo. Ook wij hadden problemen met het snel uitvallen van de digiblast. De eerste opgestuurd naar Nikko en een nieuwe gekregen. Deze tweede deed het in het begin wel beter maar naar verloop van tijd viel het ding weer uit na een kwartiertje spelen. Uiteindelijk de schroeven aan de achterzijde losgedraaid en het batterijklepje losgewipt (zit een klein beetje lijm achter maar als je het voorzichting doen gaat er niets kapot) en de batterijen (zitten ook vastgelijmd) vervangen voor andere oplaadbare NiMh cellen.Ons zoontje speelt nu al ruim 4 uur (natuurlijk niet achterelkaar) op deze batterijen. Ik weet nog niet of de lader deze batterijen oplaad maar als dit niet lukt kun je ze gewoon vervangen voor volle of uitnemen en in een aparte lader opladen. Groetjes
 
verkoopt u ook de foto of mp3 schijf?
 
hallo ik heb dus in 2005 ook zo`n bagger ding gekocht ik denk dat mijn zoontje er 3 keer op gespeeld heeft en sponge bob gekeken heeft en veder ligt dat ding er maar dat een bedrijf zulke mooie dingen zegt over zo`n verschrikkelijk apperaat snap ik nog niet tuurlijk er zijn nu wat meer spellen te koop en filmpjes maar de mp3 en de foto camera ding is er nog steeds niet hoop echt dat mensen er niet meer intrappen om zo`n apperaat te kopen want het is echt te duur voor de kwaliteit wat het apperaat er voor terug geeft vind ik en bovendien het is gewoon een bagger ding groetjes wilma
 
triest ding.moet je geen aandacht aan schenken. nikko word meerderen keren aan geklaagt.
 

Nieuwsbrief