Wikipedia moet meer filmpjes krijgen

Wikipedia moet meer filmpjes krijgen

09-11-2012 16:32 Laatste update: 28-04-2018 15:05

Wikipedia zal de komende tijd meer video's en infographics krijgen, belooft oprichter Jimmy Wales in een interview met Bright.

Wikipedia heeft donderdag na jaren testen en uitstel zijn nieuwe videospeler geïntroduceerd. De speler werkt in html5 en werkt daardoor zonder plugins van commerciële partijen als Adobe. Door allerlei technische en personele problemen liep de videospeler vertraging op, maar met hulp van Google en opensource videostartup Kaltura is hij nu eindelijk klaar. Het is onder meer mogelijk om als gebruiker zelf ondertiteling in allerlei talen toe te voegen. Video's zijn ook te embedden op andere sites.

De oude videospeler werkte met het vrij onpopulaire bestandsformaat Ogg Theora, maar de nieuwe versie ondersteunt het royalty-vrije WebM-formaat dat door Google wordt geplugd. Dit opensource bestandsformaat past de kwaliteit van de beelden automatisch aan aan de bandbreedte en moet ook op mobiele apparaten werken, al heeft Wikipedia dat nog niet ingevoerd.

Het moet ook mogelijk worden om filmpjes die anderen hebben geüpload te bewerken. Er is al een tool om video's te 'remixen'. Wikipedia bevat nu nog maar weinig filmpjes, circa zesduizend, omdat het veel tijd en werk is om video's te maken en omdat de beelden rechtenvrij moeten zijn. Ook staat de online encyclopedie niet toe dat er YouTube-filmpjes worden ingevoegd.

"Er was tot nu toe binnen onze gemeenschap geen grote behoefte aan video, maar dat begint nu te veranderen", legt Wikipedia-oprichter Jimmy Wales uit tijdens een bezoek vrijdag aan de Wikimedia-conferentie in Utrecht. In embedden van relevante YouTube-filmpjes op Wikipedia-pagina's ziet hij niets. "Het probleem is dat de meeste Youtube-filmpjes niet aan onze standaarden voldoen. Alles moet rechtenvrij zijn en neutraal. Invoegen van extern materiaal zorgt voor juridische problemen en de filmpjes kunnen na verloop van tijd weer van die sites afgaan, waarna er gaten op onze pagina's ontstaan."

Behalve de problemen met bestandsformaten en beschermde codes, moest Wikipedia ook zijn eigen infrastructuur gereed maken voor de opslag van grote mediabestanden. De techniek en de bandbreedte bij consumenten zijn nu goed genoeg om samenwerken aan video's mogelijk te maken. Wales: "Het moet de komende tijd makkelijker worden om online video te monteren. Dat komt nu op gang. Mijn 11-jarige dochter monteert al vijf jaar filmpjes op de computer."

Wikipedia is en blijft een online encyclopedie, benadrukt Wales, en daardoor passen filmpjes zeker niet bij elk onderwerp. "We proberen neutraal en serieus te blijven. Filmpjes moeten wel relevant zijn. Grappige kattenfilmpjes horen niet op Wikipedia thuis."

Wikipedia wil behalve meer video ook meer doen met analyse en visualisatie van grote hoeveelheden data. Dat moet leiden tot allerlei interactieve infographics, waarvan de programmacode opensource moet worden. "Er is een WikiData-project gestart dat moet leiden tot een centrale plek voor grote hoeveelheden data die anderen kunnen hergebruiken. De toepassingen om die data heen moeten grotendeels nog gebouwd worden, maar we hopen dat de opensource gemeenschap zich hierop gaat richten. Het wordt interessant om te zien hoe bijvoorbeeld onderzoekers data over overheidsuitgaven kunnen nagaan analyseren."

Binnenkort lanceert Wikipedia ook zijn nieuwe tool om pagina's te bewerken. Die 'editor' moet de drempel om bijdragen te leveren aan de online encyclopedia verlagen. Het moet leiden tot een gemeenschap met een grotere diversiteit dan nu. Momenteel is 87 procent van de vrijwillige Wikipedia-redacteuren man en is de gemiddelde leeftijd 26 jaar. "De ondervertegenwoordiging van vrouwen en de onderwerpen die hen interesseren blijft een groot probleem. Daar blijven we aan werken."

Eind november start Wikipedia een nieuwe campagne voor het werven van donaties, de enige inkomstenbron van de online encyclopedie. Eind vorig jaar haalde de site 16 miljoen euro op.