Wimax-netwerk gelanceerd in Amsterdam

dinsdag 17 juni 2008 11:41

Worldmax lanceerde vanochtend in de Amsterdamse Rai officieel zijn WiMax-netwerk binnen de Amsterdamse ring.

De nieuwe draadloze provider heet Aerea. WiMax is wifi maar dan over een groot gebied. Kortom: een alternatief voor mobiel internet. Aerea werkt voorlopig alleen op een laptop en kost tijdelijk 30 euro per maand, inclusief de benodigde insteekkaart, die daarna los 90 euro kost. Heb je al zo'n Wimax-kaart dan kost een maand toegang 10 euro (later 20 euro). De lancering werd opgeluisterd met een rijdend bed met Wimax.

Er wordt gestart met een snelheid van 1 mbps, later wordt dat opgevoerd. Prepaidtarieven voor toegang voor een dag of een week moeten nog bekend worden. De provider ondersteunt momenteel nog geen Vista of Mac OS X. Ook is de insteekkaart alleen een PCMCIA en geen Express Card. De usb-dongle komt pas later deze zomer.

Worldmax wil het Aerea-netwerk in twee tot drie jaar uitrollen in de rest van Nederland. Begin 2009 zijn de andere drie grote steden, Rotterdam, Den Haag en Utrecht aan de beurt. Amsterdammers kunnen hun dekking per postcode hier checken.

Nog weinig laptops en telefoons ondersteunen WiMax vanzelf, al gaat dat langzaam veranderen. Dit najaar gaan nog meer Wimax-frequenties in de veiling. Ook grote jongens als KPN en Ziggo zouden overwegen daarop te bieden.

Als draadloze provider lijkt Aerea vooral handig voor wie vaak onderweg is in de stad of voor toeristen. Zij kunnen via Aerea veel goedkoper draadloos internetten dan in de meeste hotels.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Hèhè. Eindelijk. Nu nog WiMax op de iPhone ;)

Wel jammer dat de snelheid zo laag is. Zie niet helemaal hoe WiMax het moet gaan winnen van HSDPA.

 

Alléén voor Win XP, géén OS X.. Alléén PCMCIA, géén Express Card... Boeh!!

 

Heb gisteren mijn Wimax-kaartje ontvangen. Meteen alle mogelijkheden geprobeerd.
- Skype werkt prima.
- Streaming video werkt prima. (Uitzendinggemist.nl)
- Streaming audio werkt prima. (BBC Radio)
- Downloaden van update werkt prima. Net zo snel als via adsl. De snelheid ligt immers niet alleen aan je eigen bandbreedte maar meestal aan de downloadsite. (Max. downloadsnelheid van ong. 120 Kb/sec)
De verbinding is redelijk stabiel. Een enkele keer (3x keer gedurende 8 uren) werd de verbinding verbroken. Binnen een minuut wordt er dan automatisch opnieuw verbinding gemaakt.
Dit zijn waarschijnlijk aanloopproblemen, maar ik verwacht dat deze in de komende maanden opgelost zullen worden.
Ik heb een bandwidth monitor geinstalleerd om te bekijken hoeveel ik al heb gedownload. Tot nu toe 310 MB in 8 uur.

De reacties die ik op het web lees zijn nogal negatief. Kom op, hoe meer mogelijkheden hoe beter. Het zal uiteindelijk de mobiele operators dwingen om goedkoper internet aan te bieden. Hopelijk ook goedkoper mobiel internet in het buitenland.

Ik wil graag een UMPC gebruiken, maar er past geen pcmcia-kaart in. Wacht nog totdat er UMPC met ingebouwde Wimax wordt aangeboden.

 

Nieuwsbrief