Windows Phone 8 kruipt dichter tegen Windows 8 aan
Nieuws

Windows Phone 8 kruipt dichter tegen Windows 8 aan

donderdag 21 juni 2012 08:33

Windows Phone 8 verschijnt in de herfst. Het OS deelt zijn kern met Windows 8. Onder meer het startscherm is verbeterd.

Microsoft heeft woensdagavond tijdens zijn Windows Phone-conferentie de komst van van Windows Phone 8 aangekondigd. Opvallend is dat het mobiele systeem een deel van zijn kernel deelt met Windows 8. Dat betekent dat ontwikkelaars makkelijker apps kunnen bouwen voor zowel de mobiele als gewone versie van Windows 8. Het systeem ondersteunt nu veel meer processorkernen dan andere mobiele OS'en. Volgens Microsoft wordt het bijvoorbeeld erg interessant om geavanceerde games voor het nieuwe systeem te ontwikkelen.

Windows Phone maakt in veel opzichten nog een inhaalslag ten opzichte van Android. Zo ondersteunt het OS nu pas microsd-kaarten en NFC-chips. Ook kan het systeem eindelijk hogere schermresoluties aan, tot 720p (1280x720), wat de eerste highend smartphones op andere platformen al hebben. Het systeem beschikt over Internet Explorer 10, dat volgens Microsoft sites sneller laadt dan de ingebouwde browsers in bijvoorbeeld de Galaxy S III en de HTC One X.

Microsoft houdt met Windows Phone zoals verwacht vast aan de Metro-interface die het in al zijn producten invoert. Maar er zijn wel wat verbeteringen doorgevoerd, onder meer in het startscherm. De balk aan de rechterkant is verdwenen en de tegels met updates kunnen nu drie verschillende groottes aan nemen, die gebruikers zelf kunnen aanpassen. Dat is handig om bijvoorbeeld een belangrijke bericht over de hele breedte van het startscherm te tonen. Er komen ook meer kleurenopties voor het startscherm.

Het systeem krijgt een mobiele portemonnee met ondersteuning voor betaal- en creditkaarten, Paypal, kortingspasjes en afrekenen via NFC. Microsoft gaat hiervoor samenwerken met telecombedrijven, onder meer T-Mobile en Orange, die NFC-betalingen gaan ondersteunen op simkaarten. Mede wegens gebrek aan steun in de telecomwereld is Google Wallet tot nu toe nog geen groot succes geworden.

Microsoft demonstreerde een aardige toepassing van NFC die het makkelijker kan maken om met z'n tweeën een game tegen elkaar te spelen op verschillende apparaten. Door bijvoorbeeld een telefoon en een tablet bij elkaar te houden, kan een spel voor twee spelers starten waarbij de apparaten verbinding met elkaar maken.

Nadat Apple onlangs de nieuwe Maps-app in iOS6 presenteerde, komt ook Microsoft met verbeteringen aan zijn kaartenapplicatie die wordt geleverd door Nokia. De kaartenapp in Windows Phone biedt ook offline kaarten en navigatie-instructies, net als Google Maps. Windows Phone biedt ook allerlei functies die het systeem interessant maakt voor inzet binnen zakelijke omgevingen.

Windows Phone 8 krijgt ook nieuwe spraakbediening. Speech, zoals de spraakfunctie heet, komt ook beschikbaar voor ontwikkelaars van apps.

Huidige Windows Phone-bezitters krijgen geen upgrade naar Windows 8, maar veel van de nieuwe functies komen voor hen wel in de versie 7.8 te zitten. Alle apps die op Windows Phone 7.5 werken doen het overigens wel gewoon op versie 8. 

Dan de hardware. Nokia, Huawai, Samsung en HTC brengen volgens Microsoft later dit jaar Windows Phone 8-smartphones op de markt. 

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Nieuwsbrief