Windows Phone 8: waar zijn de apps?
Nieuws

Windows Phone 8: waar zijn de apps?

donderdag 06 september 2012 17:23

Met de aankondiging van de Nokia Lumia 920 komt Windows Phone 8 steeds dichterbij. Maar is het er klaar voor? Ja en nee.

Nokia kondigde gisteren hun twee nieuwe Windows Phone 8 toestellen aan. Vorige week presenteerde Samsung hun ATIV S al telefoon voor WP8 en ook Huawai en HTC komen met toestellen. Maar hoe mooi of snel de hardware ook is, uiteindelijk koop je zo’n telefoon toch voor de software. Welke apps zijn een groot gemis op het mooie Windows Phone 8?

Instagram
Microsoft stelt wat eisen aan de toestellen die fabrikanten voor Windows Phone 8 maken. Een van die eisen is een toegewijde sluiterknop. Kan je rechtstreeks vanuit je broekzak met een druk op de knop de camera openen en gaan fotograferen. En in WP8 kun je binnen de standaard camera ook nog eens effecten of complete foto-apps selecteren. Lenses noemt Microsoft die optie. Kortom, de perfecte omgeving voor Instagram. Maar van een Windows Phone 8 versie ontbreekt nog steeds elk spoor.

Flipboard
We kennen Flipboard ondertussen denk ik allemaal. De succesvolle app giet de saai uitziende informatie uit rss, Facebook en Twitter in een leuke vorm. Je krijgt allemaal vierkantjes te zien, met daarin een mooie afbeelding en de kop van het artikel. Wacht eens even, die manier van presenteren kennen we ergens van… Flipboard kan niet snel genoeg uitkomen op het platform waar de app eigenlijk het meeste thuis hoort.

Pocket
Een enorme lap tekst later teruglezen. We vinden het allemaal handig en dus floreren apps als Instapaper, Readability en Pocket. Behalve op Windows Phone. Je later-lezen-lijst is wel te benaderen via apps van derden, maar dat werkt allemaal niet zoals het hoort. En ook hier geldt weer: juist op een telefoon met mooi vormgegeven tekst en beeld en een nadruk op typografie, ontbreekt zo’n essentiële app die je makkelijk en aantrekkelijk later laat lezen.

Deze drie apps, is dat nou alles? Deels. Veel apps zijn er al wel voor Windows Phone. Spotify bijvoorbeeld. Of Evernote. En Zite, Spotify, Wordfeud, Angry Birds. The usual suspects. Maar ook in Nederland is Windows Phone inmiddels opgevallen. De uitstekende app van de NOS is al een tijd verkrijgbaar voor Windows Phone, en ook openbaar vervoer-planner 9292 kwam vandaag met een prachtige app voor WP.

Wil dat zeggen dat Windows Phone al volledig voorzien is en we te maken hebben met een hardnekkig vooroordeel? Een beetje. Veel apps zijn er al, maar dat zijn toch vooral de high profile apps. Een grote keus aan bijvoorbeeld goeie Twitter apps zoals op iOS is er nog niet. En juist zo’n voor-ieder-wat-wils markt met apps is aantrekkelijk voor de gebruiker. Maar die krijg je alleen als je veel gebruikers hebt. Wie maakt straks de overstap naar het mooie maar onbekende Winwdows Phone 8? Wie weet krijgen we bij voldoende gebruikers ook nog wel een Bright-app. Al met al natuurlijk het grootste gemis op WP8.

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Reacties

Apps, Dat is zo 2008.
Ik ken weinig apps die nog niet zijn ingehaald door de mobiele webversie. Geen gezeik met iTunes of Android Market, altijd de nieuwste versie, en geen geouwehoer met duizenden permissies die je ongezien weggeeft om derden je hele telefoon door te laten bossen voor advertentiedoeleinden, spyware of andere privacycrap.

 

Zo te zien heb je zelf alleen nog een Nokia 6110. Want uit niets blijkt dat je ervaring hebt met enige app of website die geschikt is voor mobiel internet (nog los van het dataverbruik).

 

Kut, had ik een antwoord klaar, kom je per ongeluk op de back knop. Nu maar even op de PC antwoorden, is toch beter.

Ik ben een post-mobilist. Na 1,5 jaar iPhone 3 en jaar Galaxy SII ben ik helemaal klaar met apps. Waarom? Ze kappen er mee, nieuwe verplichte versies werken niet of te traag, je krijg updates die je niet wil (LinkedIn's uberlelijke APP anyone?). Bij alle apps die gingen frustreren bleek de browserversie BETER. Ook zetten de browserversies keurig de veelgebruikte bestanden lokaal om traphic te besparen.
Via de browser heb je bovendien meer privacy en veiligheid. De browser kan bijna nergens bij op je telefoon, terwijl iets doms als LolCats.app gewoon bij je agenda, contacten en locatie kan (compleet irrelevant!).

Zelfs iets als e-mail voegt niks toe op een telefoon. Je leest de berichten op de meest ongelukkige tijdstippen en locaties, je gaat een reactie uitstellen door de beroerde invoer van tekst, en 2 weken later op kantoor krijg je een bericht waarom je niet had gereageerd. Doe het 's morgens bij de koffie op een vast tijdstip, en je bent veel productiever.

Telefoon is enkel nog telefoon+camera+memorecorder. Doet het sindsdien een week op een accu. Helaas zijn de telefoonnummers er nog steeds. Ik wil nu eindelijk eens een gebruikersnaam en de mogelijkheid mijn status aan te geven. Nummers zijn zo 20ste eeuw.

 

Jij noemt jezelf met een stalen gezicht een post-mobilist? Je bent iemand die zeurt over apps, een post-mobilist bestaat gelukkig niet. Er zijn goede apps en er zijn slechte apps en als een app niet goed werkt gebruik je hem gewoon niet. Om dan maar heel zwart wit alle apps aan de kant te schuiven en jezelf een hippe term toe te dichten in een poging je radicale gedrag te verantwoorden vind ik vrij simpel.

Als jij vergeet mensen terug te emailen heeft dat niks te maken met je telefoon, locatie of tijdstip maar met jouw geheugen of scheve prioriteiten. Ik vergeet niemand terug te emailen als het belangrijk is.

Ik vind het altijd grappig om te zien hoe er altijd groepjes mensen zijn die zich in een keer af moeten zetten, een term voor zichzelf verzinnen en de hipster uit gaan hangen terwijl ze eigenlijk gewoon niet weten hoe ze normaal en functioneel met techniek om moeten gaan.

 

Hmmm, apps voor Windows 8, zal wel iets voor in <a href="http://kalender2013.nl/">2013</a> worden voordat er meer apps komen ..

 

Volgens dit artikel gaat de app ontwikkeling gestaag: http://www.windows8telefoon.nl/nieuws/apps/wiebetaaltwat-app-voor-window...

 

Nieuwsbrief