Zeestroming lijkt op kunststroming
Nieuws

Zeestroming lijkt op kunststroming

donderdag 29 maart 2012 12:37

NASA bracht tussen 2005 en 2007 alle zeestromen aan de oppervlakte in kaart. Dat levert even prachtige als angstaanjagende beelden op.

Woelend en wervelend doen de oceanen in NASA’s animatie denken aan Vincent van Gogh’s Sterrennacht. Maar waar Van Gogh alleen zijn gekmakende fantasie nodig had, maakte NASA hun beelden naar modellen van het project ECCO2 (Estimating the Circulation and Climate of the Ocean, Phase II). Met een combinatie van diepzeemetingen en satellietbeelden hebben onder andere NASA en MiT alle zeestromen in de oceanen in kaart gebracht. Dit om de rol van de oceanen in wereldwijde klimaatverandering beter te kunnen begrijpen en vergelijken. Vervolgens is NASA’s Scientific Visualization Studio met de beelden aan de slag gegaan. Het adembenemende resultaat heet Perpetual Ocean.

De volle video is een twintig minuten durend wervelend schouwspel waarbij dik aangezette, witte oppervlaktestromen over de blauwe diepte razen. Je krijgt ook een idee van de bodemsamentelling van de oceanen: hoogteverschillen zijn mooi te zien in een verschil tussen licht- en donkerblauw; die onderwater-topografie heet bathymetrie. Nooit geweten dat alleen al de oppervlaktewateren zo ontzettend vergeven zijn van draaikolken en waterwervelingen. Aan diegenen die toch net een wat minder wetenschappelijk Van Gogh zoeken, is een paar weken geleden al gedacht.

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Nieuwsbrief