Zelf Doen: 3D-print de behuizing voor de SNES

Zelf Doen: 3D-print de behuizing voor de SNES

16-01-2017 17:46 Laatste update: 27-04-2018 00:24

David maakte met een 3D-printer de behuizing voor zijn zelfgemaakte Super Nintendo. "Je hebt soms wat geduld nodig."

Vorige week maakte David zijn eigen Super Nintendo (SNES) van een Raspberry Pi. Deze week maakt hij de behuizing voor de SNES met een 3D-printer. 3D-printen is ondertussen vrij gewoon geworden. Althans, 3D-printers staan tegenwoordig in sommige elektronica-winkels gewoon tussen de laser- en inkjetprinters. Maar dat betekent niet dat 3D-printers zo eenvoudig zijn als een knopje indrukken en er komt een 3D-printje uit rollen. 

In tegendeel, er komt nogal wat kennis en Fingerspitzengefühl bij kijken. Zeker als het de eerste keer is dat je zelf met een 3D-printer aan de slag gaat, maar ook als je, zoals in mijn geval, met een nieuwe printer wilt printen. Iedere 3D-printer heeft zo z'n eigen karakter met bijbehorende eigenaardigheden.

Zo heb ik de Renkforce RF 2000 3D printer in bruikleen. Dat is een zeer degelijk 3D-printer-bouwpakket, die twee verschillende materialen of twee verschillende kleuren tegelijkertijd kan printen.

Instellingen en filament

Het kostte me echter wel wat tijd om deze printer onder de knie te krijgen. Eerst dacht ik dat het aan de instelling lag, maar het bleek uiteindelijk een combinatie te zijn van instelling en het juiste merk filament, oftewel het PLA-plastic op de spoel. Alhoewel filament in vaste maten van 1,75mm of 2,85 verkocht wordt, wijkt de werkelijke diameter plus of min een tiende af. Dat kan al genoeg zijn om toch voor problemen te zorgen. Dan moet je wellicht instellingen iets aanpassen.

In mijn geval trok de print steeds krom en dus los van de verwarmingsplaat. Uiteindelijk heb ik toch maar een nieuwe rol van het eigen RenkForce-merk besteld. Dat bleek samen met een flinke dosis doorzettingsvermogen en geduld de oplossing om alsnog een mooie 3D-print te maken.

En zelfs al heb je geen 3D-printer, dan kun je alsnog zo'n SNES 3D laten printen en bestellen. Tegenwoordig hoef je slechts een bestand van een 3D-model naar 3D-'copyrettes' te uploaden en na betaling heb je krijg je een week later je 3D-object van plastic, metaal of zelfs keramiek thuis afgeleverd. Dat kan bijvoorbeeld via 3D Hubs, Shapeways en i.Materialise.

Benodigde bestanden downloaden

De bestanden voor de mini-SNES kan je van Thingiverse downloaden. Thingiverse is een website waar mensen hun creaties delen. Je kunt er onder andere duizenden 3D-ontwerpen vinden die je kan printen. Er zijn meerdere ontwerpen van de SNES te vinden, maar mijn voorkeur ging uit naar deze. Het blijft magisch om een tekening in een printer te stoppen die er dan als een tastbaar 3-dimensionaal object uitkomt.

In de serie Zelf Doen gaat David aan de slag met elektronica, in samenwerking met Conrad. Bekijk welke producten bij dit project zijn gebruikt.