Zes redenen om je Facebook-account te deleten
Nieuws

Zes redenen om je Facebook-account te deleten

zondag 09 mei 2010 10:18

Het privacy-beleid van het grootste sociale netwerk ligt onder vuur. Zes redenen om je account op te heffen.

Hyves is uit, Facebook is in. Tenminste, dat is wat iedereen je wilt laten geloven. Maar het grootste sociale netwerk op aarde is in vele opzichten helemaal geen bedrijf waar je vrijwillig je persoonsgegevens aan toevertrouwt. Tenzij privacy uit is en het je helemaal niet uitmaakt wie jouw informatie in bezit heeft. Hier zijn zes redenen om je Facebook-account op te heffen en iets anders te gaan doen met je tijd:

1. De gebruikersovereenkomst is absurd.
Facebook is niet alleen eigenaar van je data, maar gaat nog veel verder. In de gebruikersovereenkomst staat letterlijk dat als je je account niet vaak genoeg bijwerkt, Facebook het recht heeft deze op te heffen. Want juist door deze data te gebruiken voor advertentiedoeleinden verdient Facebook geld aan de 400 miljoen actieve gebruikers.

2. Facebook verkoopt je informatie aan derden
De data die niet aan adverteerders wordt vrijgegeven, is toegankelijk via elke applicatie die je toestemming verleent. Dat betekent niet alleen dat Facebook controle verliest over jouw data, maar ook dat AL je informatie, ook je 'privé-informatie', eigenlijk publiek is. En met de invoering van Facebook's 'Social Graph', is dit alleen maar meer informatie geworden. En als Facebook geen kwade bedoelingen heeft, dan zijn er vast wel andere applicatiemakers die dat wel hebben. 

3. Facebook laat je geen data exporteren
Als je ooit op het idee komt om te stoppen met Facebook en je wilt graag je foto's, teksten en contacten meenemen naar een andere plek, dan heb je een probleem. Facebook doet er alles aan om ervoor te zorgen dat je data op Facebook staat en er blijft. Het bedrijf gaat zelfs zo ver dat het claimt dat het overdragen van informatie illegaal is.

4. Marc Zuckerbergs geschiedenis
De 26-jarige directeur van Facebook, Marc Zuckerberg, is bepaald geen lieverdje. Veel mensen die Zuckerberg hebben gesproken zeggen dat hij bijzonder arrogant is en een vreemde persoonlijkheid heeft. Weinig mensen zullen de kans hebben om hem te ontmoeten, maar feit is wel dat hij zes jaar geleden e-mailaccounts van anderen heeft gehackt via Facebook. De verantwoordelijkheid om 400 miljoen persoonsgegevens te hebben is al moeilijk genoeg, zelfs zonder een dubieus verleden.

5. Facebook is technisch niet in orde
Afgelopen woensdag is de Facebook-chat tijdelijk op non-actief gezet omdat er een grote fout in de beveiliging van de website zat. De bug zorgde ervoor dat je de chatgesprekken van vrienden kon lezen. Maar er zijn meer veiligheidslekken, waardoor de kans groot is dat jouw informatie al lang in handen is van andere mensen.

6. Spam
'X heeft je uitgenodigd voor slecht feestje x op dag x' en 'X wil graag dat je fan wordt van X' wordt al snel vervelend. Helemaal als je ook nog eens vijf uitnodigingen per dag krijgt om iemands sla te bemesten in Farmville, iemands goudvis te voeren in Fishville en een crimelord in Mafia Wars te verslaan. En wees nou eerlijk, welke Facebook-applicatie is nou echt handig?

Als je overtuigd bent om je Facebook-account af te sluiten, kun je hier beginnen aan het vijftien-stappenplan om je account te verwijderen. 

Update 1: als je wilt weten hoe de gebruikersovereenkomst van Facebook is veranderd in de laatste jaren, kun je deze infographic raadplegen.
Update 2: Het aantal mensen wat op Google naar 'How do I delete my Facebook' account groeit hard, er lijkt een nieuwe trend te zijn ontstaan.

Reacties

Ja dit is wel een goed artikel. Misschien inderdaad toch maar eens mijn Facebook verwijderen, dat hele sociale profielengebeuren heb ik sowieso wel weer gehad. Leuk om de foto's van feestjes nog eens te bekijken, maar dat was het dan ook wel.

 

Ik wil toch vindbaar zijn. Ook ook facebook.

 

Goed artikel. Het rotte van hun voorwaarden ligt er in dat ze het natuurlijk niet duidelijk communiceren. Daar ligt het pijnlijke een beetje.

Wanneer ik data deel op sociale netwerken dan deel ik alleen data waarvan ik zeker weet dat ik het niet erg vind als het in andere handen is. Gewoon omdat het niet van grote waarde voor me is. Als je een redelijk open persoon bent zoals ik, dan is die grens niet groot. Maar uiteindelijk is het vooral slecht voor de mensen die geen besef hebben van wat privacy voor ze betekend.

De lock-in van netwerken is wel zorgelijk. Facebook doet er inderdaad veel aan. Aan de andere kant, ik weet zeker dat deelnemers die ook wel zien maar de waarde van deelnemen is blijkbaar zoveel groter.

Tijd voor een aantal voorvechters om een decentrale versie van Facebook te maken die in hun visie de gebruikerscontrole op deelname en data heeft.

 

en goeie link erbij: how to permanently delete your Facebook account. Ik heb mijn profiel zo'n 1,5 gelden geprobeerd te verwijderen en kwam niet verder via Facebook zelf dan de-activation. Vol vertrouwen denk je dan, ach goed, that will do.
Nav dit artikel log ik weer in en alles staat er nog!? Nothing happened! Had zelfs een hele lading friendship request! Betekent dit dat het profiel voor iedereen nog gewoon 'actief' is geweest!? Zonder updates maar toegankelijk om vrienden mee te worden? Dat voelt sticky!

Dus via het linkje definitief aangegeven om het profiel te verwijderen, nu nog 2 weken wachten en <strong>niet</strong> inloggen. (2 weken?!)

mijn verbazing begint op te raken, een mobiel telefoon abonnement is nog makkelijk op te zeggen dan een Facebook profiel...

 
Ja, er is dus een verschil tussen je account op non-actief stellen, en je account te verwijderen... En her probleem is dat het twee weken kost om je Facebook voorgoed te verwijderen, als je in die tijd iets doet met je Facebook, zoals inloggen via Facebook connect, dan kun je weer opnieuw beginnen...
 

Dit is ook een interessant artikel, het gaat niet alleen over het hacken van de accounts maar vooral op wat voor manier hij Facebook is gestart. Lijkt mij geen prettig figuur.
http://www.businessinsider.com/how-facebook-was-founded-2010-3

 

Lees het boek Facebook van Ben Mezrich maar eens: Mark Zuckerberg heeft het inderdaad wel achter zijn ellebogen, lijkt het .. Maar ik vond het businesswise wel leerzaam :-)
Maar zoals al eerder gezegd in de reacties: wees je bewust van het feit dat wat je op FB (en Hyves, etc) zet door iedereen gezien kan worden en bedenk of je dat wilt. Ik ga er zelf gevoegelijk van uit dat alles wat ik deel op het internet verdwijnt en niet meer terug te halen is. Met wat ik deel maak ik me daar niet echt druk om. Maar het is wel zorgelijk voor de horden mensen die dat besef niet hebben ...

 

Helaas denk ik er niet over om mijn Facebook account te deleten. Het overgrote gedeelte van mijn online sociale contacten verlopen via Facebook. Aangezien er geen alternatief is om met al mijn internationale vrienden te kletsen zal ik het blijven gebruiken. Het 'probleem' zit hem in de omvang van facebook. Aangezien vrijwel iedereen (buiten Nederland) het gebruikt zal het voor mij een gat slaan in mijn sociale leven.
Hyves daarentegen doe ik niets mee.

 

De mensen achter hyves zijn zo mogelijk nóg vreemder. Met name die yme bosma, da's een naar en arrogant kwalletje!

 

Wat een suf verhaal.

Foto's staan toch bij Flickr Pro of MobyPicture, doorgelinkt naar Facebook.

Al die meuk van Farmville etc. kun je blokkeren

Problemen met deleten ? Gewoon niet updaten dan heft Facebook je account op. Toch?

 
Wat een waardevolle reactie. Helaas kun je 'invites' van Farmville en andere applicaties niet blokkeren volgens mij. Maar dat is ook niet het grootste probleem van Facebook. 'Gewoon' niet updaten werkt ook niet helemaal denk ik. Facebook bepaalt wanneer zij jouw account verwijdert. Die voorwaarden zijn erg onduidelijk. Bovendien gebruik je Facebook waarschijnlijk veel vaker dan je zou denken. Bijvoorbeeld als je een reactie achterlaat op een blog via Facebook-connect. Dat jij je foto's, links, artikelen etc. via andere services op Facebook zet, is niet de norm. Per maand komen er meer dan 25 miljard (!) 'content updates' bij. Het afdoen als 'andere gebruikers zijn dom', lijkt mij niet helemaal terecht, gezien de ingewikkelde en (vaak) verstopte gebruikersovereenkomst van het sociale netwerk.
 
 

Slaat ook weer allemaal nergens op!

Zulke sites weten alleen wat jij er op zet. Als je gewoon met je achterlijke hoofd niet al je persoonsgegevens erop kwakt is er geen enkel probleem.

 
Dit artikel gaat niet over berichten posten over je baas, of foto's uploaden waarop je dronken bent. Maar denk je ook niet dat het verkopen van jouw persoonlijke informatie aan derden een beetje vreemd is? Of geef je jouw persoonlijke informatie graag aan iedereen?
 

Ik ben me bewust van het grote gevaar van alle sociale netwerken. Alle succesvolle netwerken zijn in handen van Amerikaanse bedrijven en ik maak me daarom geen illusies over de (vrijwel) onbeperkte toegang van Amerikaanse geheime diensten tot de data van miljoenen wereldburgers.

Het is natuurlijk ook al te gek voor woorden dat al onze banktransacties via de IBAN-code zonder selectie naar Amerikaanse databanken wordt doorgespeeld. Nee, andersom krijgt de EU geen inzage in de geldtransacties van de Amerikanen.

Overigens kan ik niet al je beweringen teruglezen in de voorwaarden van Facebook. Kun je wat preciezer zijn in waar het allemaal staat?

Mijn tip aan iedereen: zet alleen dat op internet dat je zo aan je buurman zou willen vertellen.

 

Als een succesvol concept te groot wordt om 'een leuke nieuwe online dienst' te zijn, lijkt het wel alsof dergelijke concepten in 1 keer veranderen in boze, enge, zwaar commerciele conglomeraties. Als ik sommige berichten mag geloven in ieder geval.

Ik vind Facebook een relaxte site. Daarom gebruik ik het, en als ik mijn mobiele telefoonnummer op de site wil zetten dan doe ik dat. Anders niet. Wat is nou precies het probleem? Het is mij iig niet helemaal duidelijk. Stel je voor, je zou nooit naar www.facebook.com gaan met je browser, dan ben je dus volledig vrijgesteld van alle boze intenties van Facebook (altijd ook grappig dat bedrijfsnamen als een soort persoon gebruikt worden. Facebook is geen eenmanszaak....). Dus dan wordt je niet gebruikt en geindoctrineerd, en ben je dus een gelukkiger mens. Nou, simpele oplossing lijkt me: typ die verdomde URL niet in je browservenster. Doodeng.

Wel uitkijken dat je niet op linkjes in spammailtjes klikt alleen, zodat je er per ongeluk terecht komt...

 
Feit is dat Facebook al lang niet meer dezelfde Facebook is waarop jij je misschien hebt aangemeld. in vijf jaar, is vrijwel de HELE gebruikersovereenkomst veranderd, zie ook hier http://mattmckeon.com/facebook-privacy/
 

Hey, thanx voor de reactie. In feite is er dus gebrek aan transparantie (in dit geval de gebruikersovereenkomst). Lost van het feit dat ik nog wel 800 andere instanties kan noemen waar veel mensen dagelijks mee in aanraking komen, en die allesbehalve transparant over hun dienst zijn, ben ik het met je eens dat je moet weten waar je aan toe bent.

Maar of FB nou zo slecht bezig is dat we massaal accounts moeten gaan sluiten, betwijfel ik. Jeff Jarvis zegt dat Facebook meewerkt aan het herdefinieren van de publieke sfeer:

http://www.buzzmachine.com/2010/05/08/confusing-a-public-with-the-public/

ook interessant:

http://scobleizer.com/2010/05/08/much-ado-about-privacy-on-facebook-are-...

Misschien een beetje information-overload, maar ik vind het gewoon een interessant onderwerp...

 

haha, ik wist niet dat URLs clickable worden als je reageert. Voor de duidelijkheid: in mijn vorige post probeer ik niet met opzet te linken naar FB. Ik ben niet door 'ze' ingehuurd oid. :)

 

Ik had aan een reden al genoeg houd het gewoon bij hyves

 

Hyves zou idd voldoende kunnen zijn, echter als je vrienden buiten Nederland hebt, heb daar niet genoeg aan.
Aan het team van bright.nl: check de volgende keer aub je artikels op de spelling en grammatica, vooral d's en t's.. kan voor sommigen enorm irritant zijn om te lezen.

Verder, de argumenten mbt de privacy e.d. snap ik wel, maar wat kan het mij nou schelen of de directeur van facebok een enorme klootzak is? Als ik dmv zijn site in contact kan komen met mijn oude vrienden die ik inmiddels langere tijd kwijt was, dan blijf ik het gebruiken ondanks het karakter van die man. Er zijn ook veel verschillende meningen over dhr. Gates, en kijk maar hoeveel mensen Microsoft blijven gebruiken. En ik vraag me af of het veel zin heeft om je account op te heffen - als je gegevens eenmaal doorverkocht zijn, er misbruik van wordt gemaakt enz., dan ben je er nu toch een beetje laat me? Kan me ook vergissen hoor, heb er verder niet veel verstand van, dit is alleen wat op dit moment in me opkomt.

 

Misschien kan de eindredacteur de artikelen even nakijken voor publicatie?

Eerste alinea:
vertrouwd -> TOEvertrouwT

Einde:
is verandert -> is veranderD

 
Check!
 

zojuist heb ik de mijne verwijderd na dit te hebben gelezen!

 

Spellingscontrole aanzetten voordat je iets op de site plempt a.u.b.!

 

interessante discussie... maar heeft er iemand een alternatief..?

 

Weet iemand hoe veilig Hyves eigenlijk is vergeleken met Facebook?

 

Ik word er ook moe van dat iedereen nu weet waarneer ik jarig ben:(

 

FB heeft mij een beetje in de houdgreep. Ik vind het verschrikkelijk dat zij (claimen) eigenaar zijn van mijn foto's en teksten, en dat ik die niet eens eenvoudig kan exporteren. Maar aan de andere kant zijn mijn contacten nu eenmaal op FB.

Ik hoop echt dat er ooit iets anders komt, maar ik zie het niet snel gebeuren.. Misschien Twitter, ooit..

 

Mijn account gaat ook definitief weg, Facebook is toch tijdverspilling.

 

Allemaal niet zo erg ( : wie er altijd van het negatiefst uitgaat die wordt met niks gelukkig.

 

Svp voortaan naar het originele artikel linken. Dit artikel is namelijk letterlijk vertaald van een amerikaanse site.

 

pff wat een zeikers zijn jullie,

je bent er toch zelf bij? welk debiel zet zijn echte naam en zijn echte prive gegevens op facebook en hyves???

je neemt een nickname en een emailadres voor dit soort socialmedia en andere internet dingen, en je zet niet je geboortedatum maar een ander datum...

al je vrienden weten toch wel wat je nickname is of anders mail je ze gewoon. of ze vinden je wel via via ..

dan hoef je je geen zorgen te maken over je persoonlijke gegevens...
en zo boeiend ben je toch niet dus waarom zo'n gezeik erover???

pffff

 

Ik weet niet of het je opgevallen is... maar ze maken het je behoorlijk moeilijk onzin in te vullen. Tot en met mobiele nrs invoeren voor verificatie. En dat gebeurd trouwens ook op andere sites, zoals gmail. Bovendien maakt het niet uit wat voor een naam je gebruikt, het gaat veel meer om je IP nr en de patronen die herkent worden in je webgebruik.

 

Communicatie zou niet gestoeld hoeven zijn op commerciele basis. Het is raar dat onze meest intieme relaties gelegd worden op één van de meest commerciele entiteiten op het web. Ik hoop dat er een open source P2P social netwerk komt. Eentje waar niemand controle op heeft en dat niet op commercie stoelt, maar op de wil en geloof dat open communicatie noodzakelijk is voor een echte democratie en wereldvrede.

 

Reden 7:
Zonde van je tijd al dat posten op een profielpagina

Reden 8: Het hoofd van Mark Zuckerberg

 

Wel even aan bronvermelding doen van je copy/paste artikel:

http://www.businessinsider.com/10-reasons-to-delete-your-facebook-accoun...

 

En als je het dan jat maak er iets origineels van...

http://www.wired.com/epicenter/2010/05/facebook-rogue/

 
Dankjewel voor je bijdrage. De koppen lijken erg op elkaar, maar de argumenten zijn toch wel iets anders denk ik. Bovendien gebruik ik ook een aantal bronnen die de Wired niet heeft gebruikt. Er zijn veel artikelen over Facebook's privacy en er zijn veel redenen, op veel plekken gepubliceerd, met een betoog om je account te deleten. Dit is er een van, maar ik zou het toch geen kopie willen noemen, Maar veel dank voor je oplettendheid!
 

En zet deze er dan ook maar meteen op morgen:
10 redenen waarom je NOOIT je facebook account opzegt:
http://www.businessinsider.com/10-reasons-youll-never-quit-facebook-even...

 

Waarschijnlijk hackte Zuckerberg zonet ook http://suicidemachine.org/ ;)

 

Wat een negatief verhaal dit. Het is waar, maar dit kun je schrijven over elke social community site zoals Hyves, Youtube, etc. Ik had liever een positef verhaal gezien waarin gewaarschuwd wordt om voorzichtig met persoonsgegevens om te gaan op het Internet in het algemeen. Om Facebook zo negatief weg te zetten is stemmingmakerij.

 

Helemaal eens met Bart, wat een onzin verhaal!
Er is er maar één die besluit wat je op Facebook publiceert, en dat ben jezelf!

Privacygevoelige informatie hoort nu eenmaal niet thuis op een sociale website.
En wat is het alternatief? Hyves? Krabbels? Allemaal dubbelportretjes van grijnzende pubers? Non-informatie? Kom op zeg!

Natuurlijk is Facebook te verbeteren, net als alle andere sociale websites. Heb je wel eens geprobeerd om een Hyves account te deleten?

Gewoon lekker gebruiken, en pas op met informatie die je (waar dan ook) op het Internet publiceert!

Bas, Gorinchem

 

Ik had 2 weken voordat ik dit las mijn account gedeactiveerd.
Toen ik hem had gedeactiveerd stond er dat als ik ooit nog eens heimwee kreeg, ik altijd nog in kon loggen :')
En als mijn vrienden naar mijn profiel gaan staat alles er gewoon nog.

 

I've just deleted my page on 'Hyves', and i'm very happy about that! ;)

 

Eerste zin, artikel 2 van de terms (http://www.facebook.com/#!/terms.php?ref=pf):

"You own all of the content and information you post on Facebook, and you can control how it is shared through your privacy and application settings"

Dus leg me uit, waar staat dat ik alles wat op Facebook zet aan Facebook Inc. geef? Graag een linkje naar het desbetreffende artikel...

 

ik vind het een beetje makkelijk om te zeggen dat gebruikers zelf maar voorzichtig moeten zijn met info. Dat is wel waar, zelfs een open deur, maar dat geeft wesites als Facebook nog geen recht om klantgegevens als 'eigendom' te beschouwen en het consumentenrecht zo met voeten te treden. Geen wonder dat er initiatieven worden genomen om een FacebooknExodus te organiseren op 31 mei

 

tjaa, die gebruikersovereenkomst is puur zo opgesteld dat als ze in de toekomst besluiten om accounts die een paar jaar niet meer actief gebruikt worden te KUNNEN verwijderen. Zo werkt dat met voorwaarden. Als ze dat zouden doen, zouden daar echt wel een aantal mails aan vooraf gaan..

Er is wel eea mis met die data claims, maar het is een btje stemmingmakerij. Het is voor een IT bedrijf niet te doen om dat alles perfect onder controle te houden, die intentie is er wel, en geloof me: zeker ook bij Facebook. Het heeft echter wel een hoop haken en ogen waardoor ze sommige zaken opnemen en dus nier perse ook zo uitvoeren.

We mogen blij zijn dat ze dit allemaal mogelijk maken en best kritisch zijn. Als ze mijn 'gegevens' dat ik 29 jr ben en van Jan Smit houdt willen verkopen voor het feit dat ik gratis gebriuik mag maken van de applicatie waar zij 13237632832 ontwikkelingsuren in hebben gestoken vind ik dat prima.

 

Pagina's

Nieuwsbrief