Zijn we zuinig? Omzet muziek-downloads blijft in Nederland achter
Nieuws

Zijn we zuinig? Omzet muziek-downloads blijft in Nederland achter

maandag 16 juli 2012 12:05

De Nederlandse muziekindustrie haalt aanzienlijk minder omzet uit downloads en streamingdiensten dan andere landen. Als gevolg van illegaal aanbod?

In vergelijking met andere landen is de omzet van muziekdownloads en streamingdiensten in Nederland 50 procent lager, aldus het onderzoek Digitale drempels dat in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken werd uitgevoerd.

Wereldwijd genereert online ruim 30 procent omzet terwijl dat in Nederland slechts 15 procent is. Het onderzoek is uitgevoerd om te achterhalen waarom Nederland achterblijft terwijl de muziekindustrie in Nederland zijn online aanbod goed op orde heeft.

Mensen die illegaal downloaden zouden vooral de prijs, de beschikbaarheid van titels en het gemak van legale diensten minder vinden. De meeste mensen gebruiken zowel het legale als illegale aanbod en beoordelen de legale bronnen wel met een voldoende.

Het onderzoek komt echter niet met een duidelijk antwoord waarom de situatie in Nederland verschilt met andere landen. In een land als Zweden bijvoorbeeld levert het online aanbod maar liefst 63,5 procent van alle muziekverkoop op, waarbij streamingdiensten als Spotify 89 procent van het online aanbod voor hun rekening nemen.

Hoewel filesharing volgens het onderzoek wel een rol speelt, trekken de onderzoekers geen harde conclusie: "In hoeverre file sharing en de betalingsbereidheid van consumenten een drempel zijn voor het legale online aanbod of dat juist het beperkte legale aanbod leidt tot file sharing is een controverse waar dit onderzoek geen antwoord op kan geven."

Wel blijkt uit de consumentenenquête dat prijs, beschikbaarheid van titels en technische kwaliteit doorslaggevend zijn bij de keuze van de consument. Met name het aanbod van titels wordt gehinderd doordat de aanbieders van content in ieder land aparte licentieovereenkomsten moet afsluiten. In de nabije toekomst zal dat veranderen nu de Europese Commisie bekend heeft gemaakt dat zij de muziekrechten op Europees niveau willen regelen.

Ook de omzet van ebooks met 1,3 procent ligt veel lager in Nederland dan elders maar dat is volgens het onderzoek iets makkelijker te verklaren. Het kleine Nederlandse taalgebied beperkt het aanbod van met name oudere boektitels, die zich in ons kleine taalgebied veel moeilijker laten terugverdienen dan in de Engelse of Franse taal.

David schrijft al sinds jaar en dag voor Bright en heeft het voorrecht de meeste gadgets te reviewen voor de enige echte Uitpakparty. Van alle gadgets houdt David het meest van robotica en hij heeft een voorliefde voor wetenschap in al zijn facetten.

Reacties

Klein probleempje voor legale diensten in Nederland: ik heb al betaald voor muziek via de thuiskopieheffing. Ik ga niet dubbel betalen, dus dan "moet" ik wel illegaal downloaden.

 

Wat dacht je van het betaalmodel via een credit card? In nederland heeft lang niet iedereen een credit card, in tegenstelling tot landen als de VS en de GB, waar je bij een bankrekening vaak automatisch een credit card hebt.
De generatie die vooral enkele nummers kopen ( jongeren ) hebben dit allemaal niet.

 

in nl woont men dichter op elkaar en zijn de sociale netwerken groter. Informele ruilhandel wint het.

in nl is de internetmuziekthuismarkt al ouder, en door meer iteraties heen gegaan (thuisbranden, winamp mp3 tjes, napster,... ... ... ) dan in andere landen.

 

@branner: jazeker, napster is natuurlijk een nederlandse uitvinding. Ik denk dat we hier gewoon precies voldoen aan het cliché dat over ons bekend is: Dutch!

 

Nieuwsbrief