Zo werd de cover van DJBroadcast ontworpen
Creative Class

Zo werd de cover van DJBroadcast ontworpen

maandag 21 november 2011 11:54

Onder het pseudoniem Super Silo maakt Martijn van Dam angstaanjagende tekeningen van kleine aliens. Online laat hij zien hoe.

Wie de DJBroadcast van deze maand tegenkomt (of hier gratis downloadt), zal met grote ogen naar de spectaculaire cover kijken. Op de vraag 'Hoe is deze tekening gemaakt?' is het antwoord dichtbij. De timelapse video van het proces die graphic designer Martijn van Dam maakte, is bijna net zo boeiend is als de tekening zelf.

In de video zie je de tekening worden opgebouwd vanaf de schets. 'Die is bij mij altijd slordig dus ik scan hem snel in. Met Photoshop ga ik hem pas mooi maken,' zegt Van Dam. Hij is Senior Grafic Designer bij online designbureau Momkai (bekend van de site van Nalden en Pete Philly). Zijn ontwerpen maakt hij naast zijn baan.

De video is opgebouwd uit vele jpegs. 'Elke 5 seconden wordt er een screendump van mijn scherm opgeslagen. Van de 13.000 afbeeldingen heb ik er 8000 geselecteerd en in After Effects achter elkaar gezet.' Hij heeft uitgerekend dat hij alleen met photoshoppen 11,5 uur bezig is geweest. 'Maar het hele proces van schetsen, koffiepauzes en nadenken, kostte me zeker het dubbele.'

Hij maakt de video onder andere voor zijn Behance-pagina, waar hij veel waardering krijgt voor deze methode. Maar het opnemen van zijn werkwijze kan ook een hindernis zijn. 'Je hebt toch het gevoel dat iemand aan het meekijken is. Bij een vorig project heb ik de capture stop gezet, omdat ik er te veel mee bezig was. Je probeert dan toch te mooi te photoshoppen.'

Bram blogt bij Bright. Hij is ook mede-uitbater van het Torpedo Theater in Amsterdam.

Reacties

"Van de 13.000 afbeeldingen heb ik er 8000 geselecteerd". Ha! Ik zat de facebook en email shotjes al te zoeken.

Vette shit. Goed ook dat ie op Windows draait. Op een Mac was het 23 uur geweest denk ik.

 

"Op een Mac was het 23 uur geweest denk ik"... Ik snap de :) niet... leg eens uit Bert?

Mooi gedaan maar ik vind dit meer iets om te maken in Illustrator dan Photoshop.

 

Photoshop is voor amateurs en illustrator voor echt talent. Ik vind het trouwens geen goede illustratie. Qua design niet en qua smaak ook niet. Voelt ouderwets en al duizenden keren gezien dit soort illustratie trucjes met een algemeen stijltje.

 

Dit is nou nog eens een gaaf item. Prachtig om te zien wat mensen met hun talenten kunnen.

Ik zit ook in het grafische vak, maar voor dit: Petje af!

 

Ignorance is bliss, bert. Blijf vooral lekker op Windows werken. :-)

 

Erg imposant filmpje, zeg!

En over dat geneuzel omtrent gebruik van OS/software: Het gaat er volgens mij nog steeds om hoe je de tools inzet om tot een goed resultaat te komen.

 

Buiten dat de illustraties niet echt bijzonder of goed zijn is de making of video ook nog eens erg saai. Maar misschien komt het omdat het eind resultaat niet bijzonder is.

 

Nieuwsbrief