Zoekmachine DuckDuckGo populairder sinds PRISM

Zoekmachine DuckDuckGo populairder sinds PRISM

19-06-2013 16:22 Laatste update: 28-04-2018 11:28

Sinds bekend is geworden dat de VS naar ons zoekgedrag in Google en Bing kunnen loeren, wint DuckDuckGo aan gebruikers.

De in 2008 opgerichte zoekmachine DuckDuckGo wil internetters een alternatief bieden voor Google, Bing en Yahoo. Groot verschil met die giganten is dat DuckDuckGo zijn gebruikers niet volgt. De zoekmachine slaat geen gegevens op en kan dus ook geen zoekprofiel van zijn gebruikers opbouwen. Daarmee voorkom je een filterbubbel: incomplete zoekresultaten omdat de zoekmachine te veel wil inspelen op wat hij van je weet. Google lijkt met de steeds verder gaande integratie van Google+ juist meer die kan op te gaan.

Ook niet onbelangrijk: DuckDuckGo trackt je niet. Je privacy is bij de site geheel gewaarborgd. Google brengt je zoek- en surfgedrag in kaart en speelt het door aan eigenaars van sites en reclamenetwerken. En, zo hebben we onlangs geleerd, mogelijk aan de Amerikaanse overheid. Nu wil Google die informatie liever ook niet doorspelen en de privacy van zijn gebruikers waarborgen, maar het heeft die informatie wel. En het kan niet zonder: Google rekent op de inkomsten die het verdient met het in kaart brengen van surfgedrag.

DuckDuckGo zag zijn gebruiksaantal de afgelopen dagen flink groeien. Zo Twittert het bedrijf dat het 1145 dagen duurde voor het de eerste miljoen zoekopdrachten per dag aan tikte. Daarna duurde het 483 dagen tot er dagelijks twee miljoen zoekopdrachten in DuckDuckGo werden getikt. De drie miljoen? Maar 8 dagen. De zoekmachine verwijst naar een grafiek waarop de forse groei te zien is. Daar staan onder andere momenten tussen waarop de zoekmachine in tv-items rondom PRISM genoemd werd. Ook de Nederlandse zoekmachine IX Quick slaat geen gegevens van gebruikers op.

Maar slechts een piepklein deel van de internetters stapt over op dit soort 'anonieme' zoekmachines: Google handelt dagelijks zo'n 3 miljard zoekopdrachten af, 100 miljard per maand.

Eerder op Bright over het PRISM-spionageprogramma van de VS:

Eerste rechtszaken tegen Apple en Google

PRISM slechts onderdeel van afluisterpraktijken

Bits of Freedom eist dat AIVD stopt met PRISM

Prism-klokkenluider maakt zijn identiteit bekend

Google en Facebook ontkennen geheim achterdeurtje