Zwart is het nieuwe wit
Nieuws

Zwart is het nieuwe wit

zaterdag 28 april 2012 13:27

Wie tijdens de aanstaande horrorzomer koel wil blijven, doet er verstandig aan zwarte kleren te dragen in plaats van witte.

Dat althans schrijft Gizmodo. Die conclusie is contra-intuïtief: de zomer associeer ik als parttime moderedacteur van Bright toch in de eerste plaats met witte kleding. Net zoals je in de zomer liever in een witte dan in een zwarte auto stapt, omdat de witte auto het zonlicht het meeste reflecteert, terwijl die zwarte de warmte juist absorbeert.

Witte kleding reflecteert weliswaar meer binnenkomende energie van de zonnestralen dan zwarte kleding, maar houdt om dezelfde reden ook meer warmte van het lichaam binnen. En ons lichaam is een stuk dichterbij de witte kleding dan de zon.

"Al die hitte van het lichaam wordt direct gereflecteerd richting het lichaam. Als we wit dragen, koken we onszelf", zo luidt de conclusie. Zwarte kleding daarentegen absorbeert de warmte van het lichaam. Een briesje wind erbij en je blijft lekker koel.

Maarten is op hoofdredacteur Erwin na de meest ervaren internetjournalist in de Bright gelederen. Hij heeft voor vrijwel alle grote sites gewerkt en doet dat nog steeds trouw bij Bright. Zijn hobby's zijn slapen en chocola eten.

Reacties

Is zo'n burkini dus helemaal zo gek nog niet.

 

Dat bloot bij een artiekel nemen jullie seriues.... ;-)

 

Artikel sorry....

 

Okay, experiment, ik neem een zwarte slim fit T-shirt en doe die aan binnen in een kamer van 20 graden aan, welke temperatuur wordt die dan? Iets lager dan 37 graden maar nauwelijks door IR straling, gewoon door geleiding en convectie.

Nu is het een keer mooi weer, de zon schijnt, hoe warm wordt dat zwarte shirt dat ik aan de waslijn heb gehangen dan? De zon geeft hier in NL ongeveer 1100 kWh/m2 aan zonnestraling op een zuidelijk vlak en ik kan je verzekeren dat shirt, maar ook een wit shirt een stuk warmer dan 37 graden wordt.

Als het shirt dan eenmaal warmer is dan 37 graden dan gaat het echt netto geen warmtestraling van de lichaam opnemen, onzin zogezegd.

Misschien is toch donkere, loszittende kleding nog niet z'n heel slecht idee, de Emissiecoëfficiënt (zie Wikipedia Warmtestraling) van witte stof verschilt nog niet zo veel (0.90 versus 0.97) en donkere kleding laat over het algemeen minder (zonne)straling door, dat heet ook wel (UV Protectie Factor of UPF).

Wil je echt de zonnestraling buiten houden dan moet je aluminiumfolie of een spiegel gebruiken maar die ventileren over het algemeen niet zo goed ;-)

 

Kijk, daar hebben we nog eens wat aan. Ik vond het al een vreemd verhaal.
@Maarten: u begint ook het Geenstijl-jargon te bezigen? 'Horrorzomer'.

 

Wetenschappelijk onderbouwd of niet; in een zwart shirt heb ik het in de zon toch echt vele malen warmer. En ZELFS als dat verbeelding zou zijn (wat me sterk lijkt) dan nog gaat het er uiteindelijk om hoe ik me in de volle zon VOEL en niet wat de wetenschap daar over beweerd. Ik hou het dus gewoon lekker bij witte shirts bij zonnig weer.

 

Nieuwsbrief