Zwitserse onderzoekers besturen robot via hersenen
Nieuws

Zwitserse onderzoekers besturen robot via hersenen

woensdag 25 april 2012 14:40

Een groep Zwitserse onderzoekers heeft het mogelijk gemaakt om met behulp van gedachten een robot op afstand te besturen.

Er wordt al jaren geëxperimenteerd met het aansturen van robotica via gedachten, maar de Zwitserse onderzoekers van de Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) te Zürich hebben op dit gebeid nu een grote stap vooruit gezet. De Zwitsers lieten een verlamde patiënt een robot aansturen met zijn gedachten.

Voor deze aansturing is alleen een soort badmuts nodig; voorheen werkten de meeste technieken met via chirurgie geïmplanteerde sensors. De afstand waarop de techniek werkt, is ook niet mis: de patiënt stuurde zijn avatar aan op een afstand van maar liefst 100 kilometer.

De onderzoekers van de ETH gebruiken een computer om hersensignalen om te zetten in commando's. Denkt de proefpersoon aan het bewegen van zijn vingers? Dan vertaalt de computer die gedachte in een daadwerkelijk commando voor de robot. Dit commando blijft van kracht tot er aan een andere beweging wordt gedacht. Anders zou de mentale inspanning te groot worden. Het signaal wordt bijvoorbeeld al verstoord als je gedachten afdwalen.

De kleine 'telepresence'-robot die wordt aangestuurd met de techniek is ongeveer 30 centimeter groot en bevat een eigen beeldscherm plus webcam. Het systeem werkt volgens de onderzoekers nog lang niet vlekkeloos, maar de techniek kan op den duur gebruikt worden om de robot lichamelijk gehandicapte mensen te laten helpen bij bijvoorbeeld huishoudelijke taken.

Nieuwsbrief