'Britse geheime dienst tapt nog meer af dan de NSA'

'Britse geheime dienst tapt nog meer af dan de NSA'

21-06-2013 21:43 Laatste update: 28-04-2018 11:28

De Britse geheime dienst GCHQ slaat alle internetcommunicatie die via een kwart van de kabels die het land binnenkomt tijdelijk op.

De strijd om de Big Brother Awards lijkt dit jaar spannender dan ooit te worden. Leek de Amerikaanse geheime dienst NSA na de onthullingen over zijn spionageprogramma PRISM de beste kanshebber op de meeste anti-privacyprijzen, nu blijkt de Britse inlichtingendienst GCHQ het nog bonter te maken. De GCHQ slaat al anderhalf jaar de inhoud van een enorme hoeveelheid mails, berichten, bezochte sites en telefoongesprekken gedurende enkele dagen op, schrijft The Guardian op basis van documenten van NSA-klokkenluider Edward Snowden.

De Britse geheime dienst heeft in feite een soort 'internetbuffer' met dagelijks tot 600 miljoen telefoongesprekken en tot wel 21 petabyte aan internetdata. De inhoud van de communicatie zou drie dagen lang worden opgeslagen, metadata zou 30 dagen worden bewaard, zo staat er in de documenten. De informatie delen de Britten vervolgens weer met de NSA, maar ook met Canada, Australie en Nieuw-Zeeland.

De GCHQ heeft geen medewerking van internetdiensten nodig en zou direct toegang hebben tot de meeste onderzeese glasvezelkabels die naar het land lopen. De dienst heeft toegang tot 1500 van de 1600 belangrijkste glasvezelkabels die Groot-Brittannie binnenkomen en slaat de data van 400 kabels op in de 'buffer'. Het grootschalige aftapproject van de GCHQ staat bekend onder de naam Tempora. "De GCHQ is nog veel erger dan de NSA", vindt Snowden, die na zijn onthullingen over PRISM onderdook in Hong Kong en hoopt politiek asiel te krijgen op IJsland.

Groot-Brittanië maakt volgens de documenten deel uit van een groep van vijf landen die afgetapte internetgegevens uitwisselen. Bij die groep horen ook de Verenigde Staten, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. De GCHQ zou van alle inlichtingendiensten de meeste informatie leveren.

The Guardian omschrijft de werking van het aftapprogramma als een soort 'Uitzending Gemist' van het internetbedrag van een persoon. Werd iemand nog niet live afgetapt, dan kunnen inlichtingendiensten via Tempora even terugkijken wat die persoon de afgelopen dagen allemaal aan online communicatie had.