Dankbaar vast vanwege diefstal mail Peter R.

Dankbaar vast vanwege diefstal mail Peter R.

02-03-2007 07:53 Laatste update: 29-04-2018 23:36

De nationale recherche heeft Wim Dankbaar opgepakt.

Dit gebeurde nadat misdaadverslaggever Peter R. de Vries aangifte had gedaan tegen Dankbaar, omdat hij stiekem de mails van de misdaadverslaggever las. Ook deelde hij mails met anderen, waaronder Maurice de Hond. De uitgelekte mails vormden bovendien de basis voor een cover-artikel in het weekblad Privé. Dankbaar kon de mail van De Vries lezen, omdat de misdaadverslaggever tijdens een gezamenlijke reis naar de VS gebruikmaakte van de laptop van de voormalige ict-ondernemer. Op 13 februari deed de politie al een inval bij Dankbaar. De politie nam destijds twee computers, een laptop en enkele dvd's in beslag, zo verklaarde Dankbaar tegenover Bright. Enkele dagen na de politie-inval verklaarde Dankbaar tegenover Bright dat hij spijt heeft van zijn actie. Lees Dankbaars spijtbetuiging na de klik.

'Ik wilde Peter niet in diskrediet brengen, noch zijn huwelijk vernietigen', aldus Dankbaar twee weken geleden in een e-mail aan Bright. 'Ik heb Peter gevraagd of hij die beschuldiging wil terugnemen, want die beschuldiging doet mij erg pijn. Als dat mijn intentie zou zijn geweest, ben ik het met hem eens dat dit van een ongelooflijke achterbaksheid zou getuigen.'

Dankbaar geeft toe dat hij de mails van De Vries heeft gedeeld met drie mensen. Eerder werd al bekend dat de voormalige ict-ondernemer de mails heeft doorgespeeld aan Maurice de Hond en Witheet.nl. De derde persoon aan wie Dankbaar de mails doorstuurde, was journalist Stan de Jong. De Hond en De Jong spelen net als Dankbaar een belangrijke rol in de Louwes-lobby: een groep mensen die pleit voor de vrijlating van de voor moord veroordeelde Ernest Louwes. Zij staan lijnrecht tegenover Peter R. de Vries die ervan overtuigd is dat Louwes een moordenaar is. De Jong had bovendien eerder al een conflict met De Vries.

'Ik vertrouwde dat deze drie mensen de mails niet verder zouden verspreiden. Dat was ver-schrik-ke-lijk naïef, zoals Peter stelt', aldus Dankbaar in zijn e-mail aan Bright. Hij betreurt zijn actie achteraf. 'Privé e-mails zijn privé en ik schaam mij in zijn inbox te hebben gekeken, ook al was daar slechts een druk op de Enter-toets voor nodig. Het hoort niet en het mag niet.'

Met het artikel in Privé zat Dankbaar naar eigen zeggen erg in zijn maag. 'Iemand die zich introduceerde als verslaggever voor Privé, heb ik nooit gesproken. Ik word door Privé "geciteerd" met dingen die ik niet letterlijk heb gezegd, hoewel de strekking van die "citaten" wel klopt. Behalve dat het privé-mail was, heb ik niets over de inhoud gezegd. Dat zal ik ook nooit doen. Ik ben voorts geen 60, zoals Privé schrijft, maar 45. Je kunt niet alles geloven wat je leest.' Wie het artikel in Privé heeft geschreven, is overigens onduidelijk. Het weekblad noemt de auteur van het stuk ('een bijzondere medewerker') niet bij naam.

Gisteren zat Dankbaar nog vast, zo meldt het ANP.