Detectives en sciencefiction worden sneller gelezen dan literatuur

tags:
Userpica

E-books houden bij hoe lang een lezer over het boek doet en waar hij afhaakt. Wat kunnen uitgeverijen en schrijvers met deze informatie?

Het staat nog in de kinderschoenen, maar privacybewakers huiveren en marketeers smullen ervan: dataverzameling tijdens het lezen van een e-book.

Boekwinkelketen Barnes & Noble (B&N) is bezig met 'de eerste stapjes van diepe analyses' van hoe mensen een specifiek e-book lezen, zegt Jim Hilt, vice-president van e-books tegen The Wall Street Journal. B&N is het bedrijf achter e-reader Nook en kreeg vorige maand een kapitaalinjectie van Microsoft van 300 miljoen dollar. Sinds kort speelt het bedrijf de informatie van hoe mensen hun e-book lezen door aan uitgevers.

Zo weet Nook dat non-fictieboeken minder vaak worden uitgelezen dan fictieboeken, vooral als ze 'dikker' zijn. Lezers van sciencefiction, romantische boeken en detectives lezen sneller dan literatuurlezers, die weer minder wisselen tussen boeken. De informatie is zo nauwkeurig dat zelfs te zien is op welke pagina iemand afgehaakt is.

"Als wij schrijvers kunnen helpen om nog betere boeken te schrijven, is dat winst voor iedereen", zegt Hilt. Een gevaarlijke uitspraak, die neigt naar de 'alles voor de kijkcijfers'-instelling van televisie. Hilt verzekert dat er alleen naar groepen wordt gekeken en niet naar individuen, maar kan ook met deze nuancering kritische geluiden niet voorkomen. Van Jonathan Galassi directeur van de uitgever Farrar, Straus & Giroux, bijvoorbeeld: "We gaan Oorlog en vrede niet inkorten omdat iemand ‘m niet uitgelezen heeft."

Ook e-bookreus Amazon verzamelt data van lezers. Zij weten precies welke gedeeltes mensen waarderen, omdat deze worden gehighlight. Het is door gebruikers niet mogelijk om het volgen uit te zetten.

Wat denken jullie? Moeten we ons zorgen gaan maken of is dit gewoon de volgende logische stap?


door Bram van Dijk, 29-06-2012 1 reactie, 3180 views

Atheistus, 3 jaren geleden
afbeelding van Atheistus

Als ik een e-boek koop, haal ik eerst de DRM eraf en wijzig vervolgens het formaat in het door mij gewenste.
Een terugkoppeling naar de verkopende partij is dan ook meteen uitgewist, want ik zit er niet op te wachten dat ze mijn handelingen volgen en zeker niet als ik er voor betaald heb.

Gelukkig zijn de meeste boeken gewoon te downloaden zonder de tussenkomst van dit soort twijfelachtige leveranciers.


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 4 Bright Bunch leden en 158 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl