Detectives en sciencefiction worden sneller gelezen dan literatuur

Detectives en sciencefiction worden sneller gelezen dan literatuur

29-06-2012 10:18 Laatste update: 28-04-2018 17:09

Bram van Dijk

E-books houden bij hoe lang een lezer over het boek doet en waar hij afhaakt. Wat kunnen uitgeverijen en schrijvers met deze informatie?

Het staat nog in de kinderschoenen, maar privacybewakers huiveren en marketeers smullen ervan: dataverzameling tijdens het lezen van een e-book.

Boekwinkelketen Barnes & Noble (B&N) is bezig met 'de eerste stapjes van diepe analyses' van hoe mensen een specifiek e-book lezen, zegt Jim Hilt, vice-president van e-books tegen The Wall Street Journal. B&N is het bedrijf achter e-reader Nook en kreeg vorige maand een kapitaalinjectie van Microsoft van 300 miljoen dollar. Sinds kort speelt het bedrijf de informatie van hoe mensen hun e-book lezen door aan uitgevers.

Zo weet Nook dat non-fictieboeken minder vaak worden uitgelezen dan fictieboeken, vooral als ze 'dikker' zijn. Lezers van sciencefiction, romantische boeken en detectives lezen sneller dan literatuurlezers, die weer minder wisselen tussen boeken. De informatie is zo nauwkeurig dat zelfs te zien is op welke pagina iemand afgehaakt is.

"Als wij schrijvers kunnen helpen om nog betere boeken te schrijven, is dat winst voor iedereen", zegt Hilt. Een gevaarlijke uitspraak, die neigt naar de 'alles voor de kijkcijfers'-instelling van televisie. Hilt verzekert dat er alleen naar groepen wordt gekeken en niet naar individuen, maar kan ook met deze nuancering kritische geluiden niet voorkomen. Van Jonathan Galassi directeur van de uitgever Farrar, Straus & Giroux, bijvoorbeeld: "We gaan Oorlog en vrede niet inkorten omdat iemand ‘m niet uitgelezen heeft."

Ook e-bookreus Amazon verzamelt data van lezers. Zij weten precies welke gedeeltes mensen waarderen, omdat deze worden gehighlight. Het is door gebruikers niet mogelijk om het volgen uit te zetten.

Wat denken jullie? Moeten we ons zorgen gaan maken of is dit gewoon de volgende logische stap?


Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s