Eerste indruk: Dyson DC45

Eerste indruk: Dyson DC45

24-10-2012 14:05 Laatste update: 28-04-2018 15:36

Corrie Gerritsma

Draadloos bellen, draadloos internet. Draadloos is handig. Dat geldt ook voor draadloze stofzuigers.

Dyson staat bekend om zijn opvallende ontwerpen. Die zijn niet zo maar stylistisch, maar komen voort uit het toepassen van andere technologie dan je normaliter in soortgelijke apparaten ziet. De ventilator Air Multiplier heeft bijvoorbeeld geen ronddraaiende bladen maar blaast lucht uit de rand.

De stofzuigers van Dyson zijn ook anders dan anders want ze hebben geen stofzuigerzak. In het kort komt dat omdat er in de stofzuiger zo'n sterke luchtstroom ontstaat (als een tornado) dat vuil naar buiten wordt geslingerd en in een opvangcontainer terecht komt. Als die vol is, leeg je hem boven een vuilnisbak. Voordeel hiervan is dat filters niet verstopt raken en je geen stofzuigerzakken hoeft aan te schaffen. (Het verhaal gaat dat mijnheer Dyson zijn vinding aan alle grote stofzuigerfabrikanten aanbood (Siemens, Philips, Hoover), maar dat niemand het wilde omdat ze dan geen stofzuigerzakken meer konden verkopen.)

De nieuwste van Dyson die in Nederland is geïntroduceerd is de Dyson DC45. Net als de vorige Dyson-stofzuigers heeft deze ook geen stofzuigerzak, maar unique selling point is vooral dat hij snoerloos te gebruiken is. Makkelijk om even de stoelen van de auto die op straat staat geparkeerd mee te doen, en om van zolder tot kelder door het huis mee te nemen.

Op het eerste gezicht doet het apparaat me denken aan een bladblazer. Het is eigenlijk een combinatie van een kruimeldief met veel vermogen en de slang en kop van een stofzuiger. Van de 2,3 kilo wegende stofzuiger zijn de zware onderdelen zoals de motor en accu verwerkt in het deel dat je in de hand houdt. De buis van aluminium en de zuigkop zijn licht, daarom kun je hem makkelijk optillen om ook boven je hoofd schoon te maken, bijvoorbeeld om de spinrag van het plafond of stof van een lampenkap te zuigen. En ja, met een hand krijg je hem inderdaad omhoog. Zonder dat snoer eraan heb je ook veel meer bewegingsvrijheid dan bij een gewone stofzuiger (zelf heb ik een Nilfisk).

Snoerloos zuigen dus, hoe handig is dat? In de praktijk heel handig als je een peuter van twee hebt rondlopen die het niet zo nauw neemt met tafelmanieren. Na elke maaltijd ligt de grond bezaaid met kruimels, rijst of macaroni. Met de DC 45 is het net even minder werk om het op te zuigen. Je pakt het ding uit de keuken en zuigt à la kruimeldief de rommel op. Geen snoer dat je hoeft uit te rollen, niet bukken voor het stopcontact en geen snoer dat je weer netjes moet inrollen. Dat klinkt bijelkaar misschien als weinig moeite, maar in de praktijk pakte ik toch eerder een doekje dan een stofzuiger. Nu pak ik sneller de DC45 dan een doekje.

De stofzuiger komt met een hele riedel opzetstukken, waaronder lang en hard voor achter de kast, zacht en klein voor over bekleding, enzovoort. In de borstelkop van de stofzuiger zit trouwens ook nog een extra motortje dat de borstels ronddraait. Verder vind je aan de onderkant van de opvangcilinder een klein schuifje waarmee je de klep opent om de cilinder te legen. De aan/uit-knop zit in het handvat ter hoogte van je wijsvinger. Hij zuigt zolang je de knop ingedrukt houdt. Werkt prima, al merk ik soms dat het ding al aan gaat zodra je hem oppakt. Op de achterkant vind je ook nog een knop 'max' die zorgt voor een extra boost in zuigkracht (en lawaai).

Dyson ziet de DC45 niet als vervanging van de gewone stofzuiger. Vooral omdat de stofzuigkop bewust licht en dus klein is gehouden. Wie groot woont heeft misschien ook niet genoeg aan de 20 minuten accuduur. Opladen doet hij in 5,5 uur. Het grootste nadeel vind ik dan ook dat opladen. Niet omdat de batterij maar 20 minuten mee gaat (in praktijk kan je daar erg veel kruimels mee opzuigen) maar omdat je die oplaadunit ergens kwijt moet.

Wie een handige kast in keuken of berging heeft waar je de oplader kunt hangen met stofzuiger erin heeft dat bezwaar niet. Maar mijn huis beschikt daar niet over. En een ander puntje van kritiek: in de transparante cilinder van de DC45 zie je al het vuil dat je hebt opgezogen, en dat is eigenlijk best onsmakelijk. Wat mij betreft had die cilinder ook een vrolijke kleur mogen krijgen.

Onderdeel van de perspresentatie: een vergelijkende zuigtest tussen de nieuwe Dyson en een concurrent met afgeplakt merk. En ja, de Dyson deed het beter.

De DC45 is er momenteel in twee versies: in fuchsia en blauw, waarbij het grootste verschil in de accessoires zit die je erbij krijgt. Bij de fuchsia krijg je een 'up top' waarmee je makkelijk bovenop kasten en lampen schoonmaakt, bij de blauwe een speciale borstel ('animal pro') voor huisdierenhaar. Beide kosten 359 euro. Er komt later nog een derde versie op de markt, in basic aluminium.