Kopieerheffing mp3-spelers voorlopig nul euro

Kopieerheffing mp3-spelers voorlopig nul euro

29-11-2006 16:19 Laatste update: 30-04-2018 00:38

We kunnen nog even opgelucht ademhalen: de thuiskopieheffing op mp3-spelers en harddiskrecorders is per 1 januari vastgesteld op nul euro.

De voorzitter van het verantwoordelijk overlegorgaan SONT, Henk Vonhoff, maakte dat zojuist in deze brief bekend. Hij moest iets beslissen, omdat beide partijen in het overleg - de fabrikanten en de entertainmentindustrie - er niet uitkwamen. Maar 'uitstel mag geen afstel worden,' schrijft Vonhoff. Hij wacht nog op een aanbeveling van de Europese Commissie volgende maand. Een nieuw besluit volgt dan in februari of nog later. Beide kampen reageerden teleurgesteld tegenover Bright. De auteursrechtenclubs willen meer dan 0 euro, de rest wil helemaal geen heffing, ook geen met dit symbolische bedrag. En minister van Justitie Hirsch Ballin komt binnenkort met een voorstel.

In veertien Europese landen is er al een heffing op mp3-spelers en harddisk-apparaten. André Beemsterboer van auteursrechtenorganisatie CEDAR is dan ook teleurgesteld dat die heffing voorlopig in Nederland op nul euro staat. 'We zijn al dik twee jaar aan het praten zonder resultaat. Maar ik vertrouw erop dat de heffing op deze apparaten er in de eerste maanden van volgend jaar toch gaat komen.'

Brancheorganisaties van fabrikanten en consumenten reageerden woedend over het besluit tot een heffing van nul euro. 'Ook een nul-heffing blijft een heffing. Terwijl de politiek en de minister van Justitie dat niet wilden. Dit is een trucje van Vonhoff om de heffing later te kunnen verhogen', reageert Alexander Hent, voorzitter van de STOBI, de organisatie voor producenten van blanco dragers.

Ook de Consumentenbond vindt dat Vonhoff de deur heeft opengezet naar een echte heffing. 'Hij strooit zand in onze ogen,' zegt Ewald van Kouwen. 'Het is schandalig dat hij een heffing instelt en hem dan op nul zet. Iedereen weet al dat straks overal kopieerbeveiliging (DRM) op zit en dan komt hij nu toch met een heffing. Dan betalen mensen dubbel. Je betaalt een heffing om te mogen kopiëren en dat kopiëren kan je helemaal niet doordat er DRM op je muziek of films zit.'

Het massale downloaden uit illegaal aanbod moet buiten de discussie gehouden worden, vindt Van Kouwen. 'Wij gaan uit van mensen die niks illegaals doen. Daar staan wij als bond voor. En die nette mensen betalen straks dus dubbelop. Dat hij voorlopig op nul staat is geen reden om niet te protesteren. Dit is het moment om tegen een heffing te vechten. Voor je het weet staat hij straks op 20 euro per 10 gigabyte.'

Overleg over de hoogte van de thuiskopieheffing vindt plaats in SONT, de Stichting Onderhandelingen Thuiskopieregeling. Daarin zitten zowel vertegenwoordigers van de entertainmentindustrie (CEDAR, BumaStemra en NVPI) als die van de fabrikanten van electronica (ICT-Office, FIAR en STOBI). Vanochtend zaten alle partijen weer om tafel samen met voorzitter Henk Vonhoff, tevens VVD-corryfee. In februari volgt een nieuwe onderhandelingsronde.

In de politiek is er geen enkele steun voor een heffing op mp3-spelers. Uit een peiling vorige maand door Bright onder alle grote politieke partijen bleek dat bijna geheel politiek Den Haag tegenstander is. Ook minister van Justitie Donner was geen voorstander.

Maar zijn opvolger minister Hirsch Ballin schrijft vandaag wel aan de Tweede Kamer (pdf) dat hij nog dit jaar met een besluit gaat komen over welke apparaten er onder de thuiskopieregeling zouden kunnen vallen. In sommige Europese landen geldt de heffing zelfs voor mobiele telefoons. Daar kan je nu eenmaal ook muziekjes opzetten. De volgende minister van Justitie moet zich dan gaan buigen over de hoogte van de heffing op onze geliefde mp3-spelers en harddiskrecorders. Blijft het nul euro of wordt het meer?