Oude computericonen zoals de floppy en folder zijn niet logisch meer

tags:
Userpica

De floppy, de envelop, de manilafolder: allemaal objecten die real life verdwijnen maar nog wel als computerpictogrammen bestaan.

Blogger Scott Hanselman is heerlijk aan het techfilosoferen. "Wat gebeurt er als alle dingen waarop we onze iconen baseren niet meer bestaan? Worden ze dan iconische symbolen waarvan de oorsprong in nevel is gehuld?” Nou, dat zou best eens kunnen, Scott. Vooral met de vijftien voorbeelden die je geeft.

Bijvoorbeeld de floppy. De meeste Bright-lezers kennen de floppy nog wel, maar bij een gemiddelde groep 8 zie je geen vingers omhoog gaan. En toch gebruiken we het symbool nog als het pictogram van opslaan. De manilafolder lijkt ook aan zijn laatste leven te zijn begonnen. Maar het is nog wel het symbool voor mappen. Hetzelfde geldt voor de envelop als het symbool voor mailen. En voor de taperecorder als symbool voor voicemail.

Ook leuk, het telefoonpictogram op de iPhone. Zo gaat Hanselman nog even door. Wat vind jij? Moeten de iconen een metamorfose ondergaan zodat ze van deze tijd worden? En wat zou dan een suggestie zijn voor bijvoorbeeld opslaan? Ideeën zijn welkom!


Mathijs666, 3 jaren geleden
afbeelding van Mathijs666

Ze moeten gewoon de oude icoontjes houden.
Anders weet over 10 à 20 jaar helemaal niemand meer wat het is, en als we het zo houden, zien we het dagelijks nog terug.

Atheistus, 3 jaren geleden
afbeelding van Atheistus

Waarom denk je dat het "symbolen" heet? Als je deze symbolen aan zou passen aan de werkelijkheid, zou het alleen maar onduidelijker worden.

Sturkenbaum, 3 jaren geleden
afbeelding van Sturkenbaum

Mooie blogpost, alleen zou ik mij wel heel erg zorgen baren als jongeren nog nooit een schroevendraaier of moersleutel hebben gezien.

Daarbij is verandering goed, het is egocentrisch en onrealistisch om te zeggen dat iconen niet mogen veranderen, zeker als ze geen betekenis vormen voor de jongere generatie. Taalgebruik verandert ook sterk in een mensenleven, waarom zou dit niet mogen gelden voor symbolen?

Mizter, 3 jaren geleden
afbeelding van Mizter

Zie je bij wegwerkzaamheden nog een hoopje zand met spade? Toch n duidelijk bordje. Leuk als zaken een geschiedenis hebben. Verzin maar eens een duidelijker symbool voor "opnemen" . Als iconen een betekenis op zichzelf gekregen hebben vind ik het juist heel krachtig. Miss dat n floppy (opslaan)wel wat duidelijker kan. In duitsland heet het speicheren. Een hamertje dan maar? :)

Corrie Gerritsma, 3 jaren geleden
afbeelding van Corrie Gerritsma

Misschien een een wolkje a la 'in the cloud' een toekomstig icoon voor opslaan.

MeneerPaul, 3 jaren geleden
afbeelding van MeneerPaul

Zelfs de Bright-redacteur raakt er al van in de war: het laatste plaatje is geen geluidsband of audiocassette, maar een Kodak Instamatic 110 film. (meldt u dit ook even aan de rest van groep 8? )


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 4 Bright Bunch leden en 72 bezoekers online.

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl