Panasonic blijft plasma-tv trouw

Panasonic blijft plasma-tv trouw

04-03-2013 11:06 Laatste update: 28-04-2018 13:32

Panasonic maakt een verrassend grote stap met zijn plasma tv's en laat ondertussen de toekomst zien met een 4K oled.

In het Franse Nice werd de Panasonic Convention 2013 gehouden. Het Japanse bedrijf liet daar alle producten zien die het dit jaar op de Europese markt gaat uitbrengen. Voor ons de eerste keer dat we Panasonics nieuwe plasma- en led-lcd-tv's met eigen ogen konden zien. Ook enkele prototypen van die op de CES waren gepresenteerd waren in Nice aanwezig, zoals 's werelds grootste 4K oled tv en Panasonics 20 inch 4K Windows tablet.

Plasma
Panasonic is een van de laatste bedrijven die plasma blijft ontwikkelen. En dat het dat serieus neemt, sprak bij het zien van de nieuwe lijn plasma's eigenlijk voor zich. Want waar het Viera VT50 topmodel van vorig jaar al haast belachelijk diep zwart beeld en een breed en vol kleurenpalet kon voortbrengen, gaat de nieuwe Viera ZT60 gewoon een stapje verder. Dat begint in de eerste plaats bij het glas van de tv: dat is nu met het beeldscherm gelamineerd.

Het is een technologie die je steeds vaker ziet, bij smartphones en tablets bijvoorbeeld. Het lamineren van het beeldscherm maakt dat er geen lucht meer tussen het glas en het scherm zit. Wanneer dat wel zo is, spiegelt het glas ontzettend wanneer er direct maar ook indirect licht op valt. Dat komt omdat het licht dan eigenlijk dubbel reflecteert: eerst op het glas, daarna op het scherm. Door die twee te lamineren, haal je als het ware die tweede reflectie weg.


Ondanks de laminering toch reflectie, glas blijft immers glas

Maar niet alleen het gelamineerde glas zorgt ervoor dat de ZT60 prachtig beeld geeft. Naast een verbeterde coating op het beeldscherm is vooral dat scherm zelf sterk verbeterd. Panasonic was er zo trots op, dat het niet alleen een scherm van een concurrent (Pioneer), maar ook zijn eigen VT50 van vorig jaar als het minder presterende scherm naast de ZT60 plaatste. Met de beelden die Panasonic als voorbeeld gebruikte, kwam de ZT60 inderdaad erg mooi uit de bus. Toch wil dat niet per definitie veel zeggen, erg onafhankelijk is zo'n test natuurlijk niet.

Op het oog viel naast het flink hogere contrast en diepere zwartwaarden van de ZT60 ook de weergave van roodtinten op. Volgens Panasonic zitten in dat deel van het spectrum ook de grootste verbeteringen. Het bedrijf zegt dat de ZT60 98 procentvan het DCI-kleurenspectrum getrouw kan weergeven.

De ZT60 is er dan ook voor de echte fijnproever en komt alleen in het behoorlijk forse 60 inch formaat op de markt. Recht onder de ZT60 zit de Viera VT60 lijn, de eigenlijke opvolger van de VT50 van vorig jaar. Verkrijgbaar in 55, 60 en 65 inch is het plasmascherm net als de ZT60 THX-gecertificeerd. Een gelamineerd scherm heeft de VT60 niet, maar met het Infinite Black Ultra-paneel zijn diepe zwartwaarden zelfs bij snelle beweging geen probleem. Ook lijken de kleuren van de VT60 voor het blote oog identiek aan de ZT60, hoewel dat door gebrek aan laminering meer aan lichtomstandigheden onderhevig is.

Speciaal voor de Europese markt komt Panasonic daarnaast met de Viera GT60 plasma-lijn, die weer onder die VT60 geplaatst wordt. Verkrijgbaar in 42 en 50 inch is de GT60 eigenlijk een kleinere, licht uitgeklede versie van de VT60. Want waar die een ingebouwde webcam heeft en mooier met glas is afgewerkt, is het paneel in principe hetzelfde. Prijzen en veschijningsdata van Panasonics nieuwe plasma-lijn zijn nog niet bekend.

Led lcd
Zo naast al dat plasma geweld, valt eigenlijk des te meer op dat lcd nog steeds de mindere technologie is. Want ook al is Panasonics vlaggenschip led lcd Viera WT60 een behoorlijke verbetering ten opzichte van het model van vorig jaar, met een plasma in de buurt lijken zelfs de diepste zwartwaarden van die lcd grijs. Toch is het contrast wel degelijk hoger dan bij de WT50 van vorig jaar. Dat heeft te maken met verbeteringen in de local dimming technologie.

Die werkt bij stilstaand beeld perfect, maar zodra er bij hoog contrast een snelle beweging is, ziet het zwart in het gebied rondom die beweging er eventjes grijs uit. Bij de WT60 is dat volgens Panasonic flink teruggebracht. WT60 is er in 47 en 55 inch, ook hier zijn adviesprijzen nog niet bekend.


De glazen voet is nieuw en moet de illusie van 'zwevend beeld' geven

Een grotere verbetering zit 'm wat mij betreft in de software van de Smart Vierra tv's, die voorheen beperkt en saai was. Nu is namelijk aan iedere gebruiker van de tv een profiel toe te wijzen. De toestellen met ingebouwde camera zijn zelfs in staat aan de hand van gezichtsherkenning te zien wie er voor te tv zit. Je krijgt dan je eigen scherm met persoonlijke widgets, zenderlijst en allemaal andere specifieke instellingen voor je.

Ook opvallend: zowel nieuwe de high-end plasma's als lcd's krijgen in Europa een dubbele tuner. Dat maakt het mogelijk dat je tegelijkertijd vanaf twee zenders tegelijk kunt opnemen. Ondertussen kun je dan ook nog een van de zenders bekijken. Hiervoor hebben de tv's twee CI+-ingangen, waardoor je twee smartcards van je kabelaanbieder in een Viera ZT60, VT60, WT60 en DT60 kan steken. Maar ook satelliet en dvb-t behoren tot de mogelijkheden. Opnemen kan via usb 3 naar een externe harde schijf.

De toekomst
Hoewel de sprong die Panasonic dit jaar op gebied van plasma behoorlijk is, en zelfs aan lcd nog wat valt bij te schaven, is het toch vooral evolutie. De echte revolutie stond bij Panasonic namelijk achter een hekje. Het bedrijf heeft de grootste 4K oled tv tot nu toe gemaakt, 56 inch is het scherm met een scherpte en een kleurbereik waar je je vingers bij kan aflikken.


Een overdaad aan detail; zonder heeft zo'n scherm ook geen zin

En hoewel zowel 4K als oled televisies op dit moment nog onbetaalbaar, onnodig en bovendien amper te krijgen zijn, geeft deze van Panasonic goede hoop. Het scherm is namelijk gemaakt door middel van een print-technologie waarbij gebruik wordt gemaakt van organisch materiaal. Nu nog een ontwikkeling waar Panasonic samen met Sony aan werkt, maar de techniek heeft de potentie de productie van oleds goedkoper te maken. Verwacht de eerste oleds van Panasonic echter niet voor 2015 in de winkel.

Gebroederlijk naast de 4K oled stond de 20 inch 4K Windows tablet waar Panasonic tijdens CES mee verraste. En als verwacht ziet die resolutie van 3840x2560 er prachtig uit. De pixeldichtheid van 230 ppi is niet zo hoog als die van bijvoorbeeld de retina iPad, die 264 ppi heeft. Maar omdat de tablet groter is en daarom wat verder van je ogen af staat, ziet het er toch minstens zo scherp uit.


Zonder in te zoomen waren zelfs de kleinste lettertjes scherp

Toch is in het gebruik goed te merken dat het hier nog om een prototype gaat. Om de 4K resolutie goed te laten zien, stonden foto's en gedetailleerde bouwtekeningen op de tablet. Zag er prachtig uit, maar de vertraging bij het swipen was enorm. Als gebruikers heeft Panasonic bijvoorbeeld fotografen, architecten en het bedrijfsleven in gedachten. Wanneer en voor welk bedrag de tablet verschijnt, heeft Panasonic nog niet duidelijk gemaakt.