Steeds meer smartphones ondersteunen draadloos opladen

Steeds meer smartphones ondersteunen draadloos opladen

16-11-2012 15:18 Laatste update: 28-04-2018 15:05

Na de Nokia Lumia's en LG's Nexus 4 komt ook HTC met een smartphone met draadloos opladen. Breekt draadloos opladen eindelijk door?

Het zit er al jaren aan te komen, maar recent verschijnen er steeds meer nieuwe smartphones die draadloos zijn op te laden middels inductie. Die techniek is op zichzelf niet zo nieuw, de Palm Pre had het bijvoorbeeld jaren geleden al. Het werkt met een spoeltje in het toestel dat via een magnetisch veld elektriciteit opwekt.

Je had er meestal allerlei speciale cases en covers of oplaadmatten voor nodig, waardoor draadloos opladen nooit echt doorbrak. Maar smartphonemakers vinden kennelijk dat er nu wel genoeg behoefte aan is. Door de ondersteuning voor draadloos opladen in te bouwen in het toestel zou de oplaadtechniek zonder kabeltjes wel kunnen aanslaan, omdat je de smartphone in elk geval niet meer in een speciale case hoeft te stoppen.

Deze week lanceerde HTC in de VS de Droid DNA met ondersteuning voor draadloos opladen via een speciale dock. Eerder presenteerde Nokia de Lumia 920 en 820 die dat ook hebben en die binnenkort in ons land te koop zijn. Draadloos opladen kan ook met de nieuwe Nexus 4 van Google en LG, waar het in Nederland nog op wachten is. In het sportstadion Madison Square Garden in New York staan sinds deze week honderden draadloze oplaadpunten.

Toestellen die draadloos opladen momenteel ondersteunen, bevatten een spoel die elektriciteit ontvangt via een magnetisch veld dat wordt opgewekt door een vergelijkbare spoel in de oplader. Bij gebrek aan een gemeenschappelijke standaard werken nog niet alle telefoons met alle oplaadoppervlakten.

Als altijd bij nieuwe technieken kunnen verschillende standaarden en allianties voor verwarring en vertraging zorgen.De recente smartphones met draadloos opladen gebruiken veelal de standaard Qi van het Wireless Power Consortium. Maar Powermat gebruikt bijvoorbeeld een andere standaard van de Power Matters Alliance, onder wie Google, AT& T, General Motors en Starbucks.

En dan is er ook nog de A4WP (Alliance for Wireless Power), gesteund door chipfabrikant Qualcomm en reus Samsung, plus een andere standaard van Intel voor gebruik van laptops voor draadloos opladen. Kortom, vrij ingewikkeld allemaal voor het laten verdwijnen van een kabeltje.