Nokia's Lumia 920 heeft Windows Phone 8 en kan draadloos opladen
Nieuws

Nokia's Lumia 920 heeft Windows Phone 8 en kan draadloos opladen

woensdag 05 september 2012 21:26

Zojuist zijn tijdens een keynote de nieuwe Lumia-toestellen met sterk verbeterde camera en het nieuwe Windows Phone 8 gepresenteerd.

Nokia en Microsoft hebben het nieuwe Windows Phone 8 vlaggenschip aangekondigd: de Lumia 920. Het toestel heeft een 4,5 inch hd-scherm met een resolutie van 1280x768 pixels en een 8 megapixel PureView camera. Die camera is direct ook een speerpunt van het nieuwe toestel. Nokia zegt de lens ‘zwevend’ te hebben gemaakt, doormiddel van veren. Dit levert volgens hen een sterk verbeterde stabiliteit op, goed te zien tijdens een demofilmpje dat ze vertoonden.

Maar vooral tijdens het fotograferen heb je baat bij de stabiele camera. Niet alleen kunnen mensen met trilhanden strakkere foto’s nemen, ook presteert de camera vele malen beter in het donker. De sluiter kan veel langer open blijven zonder dat het beeld wazig wordt, wat foto’s bij weinig licht flink beter zou maken. De voorbeelden die Nokia liet zien waren inderdaad indrukwekkend; waar de camera van de iPhone een vertrouwd, donker, wazig beeld oplevert bij foto’s ’s nachts, tovert de Lumia bij dezelfde scène zowaar een blauwe lucht tevoorschijn.

Dit willen we natuurlijk graag zelf proberen om te geloven. Dat was vandaag wat lastig; hoewel Nokia en Microsoft een model van de Lumia 920 ter demonstratie hadden, mochten journalisten daar niet mee spelen. Dit had alles te maken met het verschijnen van zowel de Lumia 920 als het nieuwe middenmodel Lumia 820. Die datum staat namelijk nog niet vast, meer dan een 'later dit jaar' weten we op dit moment niet, ook geen prijs trouwens. Het demomodel was dus nog voorzien van bèta-software.

De Lumia 920, weer met een polycarbonaat unibody behuizing.

Wel heb het toestel in mijn hand kunnen houden. Het gekromde glas dat we kennen van de Lumia 800 is terug. Ook is de achterkant van het toestel deze keer licht gebold, wat lekker in de hand ligt. Het materiaal is hetzelfde slijtvaste polycarbonaat als bij vorige modellen. Oog voor detail hebben ze ook: in vorige modellen was plaatje rondom de camera van metaal. Dat kraste in tegenstelling tot de rest van de telefoon wel erg zichtbaar. Dat is nu opgelost door dat plaatje van krasvast keramisch materiaal te maken, net als de knoppen.

Binnenin de Lumia 920 zit onder andere een dualcore 1,5Ghz Qualcomm S4-processor en 2000 mAh batterij. Opladen doe je doormiddel van inductie, draadloos dus. Dit kan niet alleen op de lader die je erbij krijgt, maar ook met accessoires van anderen. Bijvoorbeeld van Fatboy, blijkbaar zodat je telefoon even kan bijtanken wanneer jij dat liggend in een beanbag ook doet. Maar ook met speakers, zodat je je telefoon te laden kunt leggen terwijl je muziek via NFC en bluetooth gestreamd wordt.

Het nieuwe middenmodel Lumia 820 werd ook aangekondigd. Het toestel heeft een 4,3 inch scherm met een resolutie van 800x480. De processor is dezelfde dualcore als die van grote broer 920. De camera is met 5 megapixel wel wat minder, ook heeft de 820 niet dezelfde indrukwekkende stabilisatie. Wel heeft de Lumia 820 - terug van weggeweest - verwisselbare covers. Die zijn verkrijgbaar in rood, geel, lichtblauw, cyaan, paars, grijs, wit en zwart. Er zijn bovendien drie soorten: normale, schokbestendige siliconen varianten en een versie met draadloos opladen erin.


De 4,3 inch Lumia 820, mét verwisselbare covers, zonder krom scherm

Windows Phone 8 is in juni natuurlijk al aangekondigd. Toen zagen we al hoe de mobiele Windows zowel qua uiterlijk en gedrag als qua onderliggende code flink verweven is met het ‘grote’ Windows 8. Het maken van games en apps zou makkelijker zijn. In de keynote van vanavond gingen medewerkers van Microsoft echter meer in op nieuwe mogelijkheden.

Zo zijn de live tiles op het beginscherm nu meer aan te passen. Naast het normale formaat kun je tiles nu ook klein en groot maken. Heb je een kleine tile van bijvoorbeeld een contact, zie je bovenin de gemiste oproepen. Maak je de tile van de CNN-app groot, dan wordt het een live widget.

Ook op softwaregebied is de camera verbeterd. Wat vooral leuk is: alle foto apps zitten nu onder de hardwarematige tweetraps sluiterknop. Waar je bij de iPhone en veel Android-toestellen vanuit het lockscreen enkel snel de standaard- of een specifieke foto-app kan laden, heeft de Lumia dat allemaal onder de knop. Zo kun je middenin de camera-app ineens besluiten dat je een filter uit een bepaalde app wilt. Of je wilt een Photosynth maken. Het kan allemaal zonder de app te verlaten, een opsteker voor de vele foto-apps die normaal weggemoffeld staan.

Ook het beeldscherm met Nokia’s ClearBlack zou voornamelijk softwarematig verbeterd zijn. Nokia en Microsoft noemen het PureMotion en het zou lezen bij fel licht flink verbeteren door naast de schermverlichting ook de kleur dynamisch aan te passen voor optimale leesbaarheid. Ook dit heb ik zelf niet echt kunnen testen.

Een andere opvallende toevoeging is typisch voor het Finse Nokia. Beide nieuwe Lumias zijn met handschoenen aan te bedienen. Nokia noemt het SuperSensitive, het bedrijf Synaptics zit achter de technologie die echt lijkt te werken.

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Reacties

Ik heb zelf sinds de 3G (tot de 4s) een iPhone gehad. Dit jaar heb ik, puur om te zien hoe Windows Phone werkt, een Lumia 800 gekocht. Net als deze nieuwe Lumia ziet het toestel er goed uit, maar het belangrijkste, de software, is toch een grote stap achteruit ten opzichte van de telefoon die ik had.

Dit toestel ziet er weer prachtig uit, en misschien geef ik versie 8 van Windows Phone een kans, maar als het geen gigantische stap vooruit is kies ik toch weer voor een iPhone.

 
afbeelding van Ingeborg van Lieshout

O ja, vertel eens wat je mist in de software? Ik ben van een iPhone via een Android naar Windows op Lumia 800 gegaan en wil echt niet meer terug. Ik vind Windows Phone de beste en mooiste OS (als je niet de nieuwste apps hoeft).

 

Hier kan ik het mee eens zijn. Al die apps op Ios en Android zijn vooral kinderspeelgoed. Ik heb echt een schijthekel aan Android gekregen over de tijd heen.

Het OS van RIM en Windows mobile zijn naar mijn mening perfect voor communicatie en het zeldzame surfen op een telefoon. En stiekem vind ik fysieke knoppen altijd nog het fijnst werken. Wellicht word ik oud maar touchscreens hebben mij nooit kunnen overtuigen qua efficientie...

 

Je wordt inderdaad oud Sturkenbaum.

 

Ik vergelijk mijn WP7.5 wel eens met de Sony Experia S van mijn vriendin. En ik moet gewoon zeggen dat Android rommelig is. Ik denk ook dat dit inherent aan een verkleinde desktop omgeving is. Dus ik verwacht ook niet beter van de iPhone op interface gebied.

 

Ik mis niet zozeer iets in Windows Phone. In het dagelijks gebruik werkt Windows Phone niet zo 'lekker' als iOS. Inderdaad, je moet niet van de nieuwste Apps houden, want updates krijg je zelde of nooit via de Marketplace.

O.T.: Ben benieuwd naar deze telefoon.

 

Ik ga mijn iphone de deur uit doen. Alleen heb ik geen zin om 2of zelfs 3 maanden te wachten op de lumia. Ik snap niet dat ze het niet tegelijk met apple uitbrengne veel iphone abbos lopen nu af! En wanneer maken ze prijzen en de datum bekend?

 

Die gele met gele icons is toch amazing gaaf..

 

Ik heb gehoord van meerder mensen dat je snel de weg kwijt raakt in de navigatie van een Windows phone (met name de drop down menus), dus een Iphone nog steeds een betere optie is.

 

Nieuwsbrief