10 verborgen trucjes van Mountain Lion
Nieuws

10 verborgen trucjes van Mountain Lion

dinsdag 31 juli 2012 17:11

De voornaamste vernieuwingen van Mountain Lion onder de knie? Goed, check dan dit rijtje verborgen functies van Apple's nieuwe besturingssysteem.

Rechtsboven had je vast al die streepjes van het notification center gespot en de apps herinneringen en notities in je balk zien verschijnen. Maar er zijn een aantal meer verbogen eigenschappen in Mac OS X Mountain Lion. Lifehacker zette er tien op een rijtje

1. Bestanden kopiëren in schermdeling

Kon je voorheen alleen een andere computer besturen met schermdeling, nu hoef je niet meer naar finder toe om bestanden over te zetten van de ene naar de andere computer. 

2. PDF pagina's invoegen vanuit je scanner

Je hebt geen Acrobat meer nodig om een PDF pagina toe te voegen aan een bestaand PDF document. Handig.

3. Bestanden delen vanuit quickview

Skip je even snel door een bak foto's met quickview, nu kun je ook gemakkelijk fotootjes versturen naar Twitter, Flickr of bijvoorbeeld een emailadres. 

4. Documentnamen veranderen in de kop van een applicatie. 

Niet langer hoef je naar finder om een bestandsnaam te wijzigen. Kan gewoon in de kop van een applicatie. 

5. Notification center op stil zetten.

Wil je even geen meldingen van mailtjes of tweets, dan zet je Notification Center voor de rest van de dag op stil. Daarna gaat hij vanzelf weer aan. Even met twee vingers omhoog scrollen in het notification center.  

6. Single sign on.

Op dit moment kun je alleen nog Flickr, Vimeo en Twitter toevoegen, maar in ieder geval Facebook komt daar nog bij. Op die manier ben je altijd ingelogd bij al deze services in al je programma's. Ook nodig voor het volgende vondstje: 

7. Een tweet versturen vanuit het notification center. 

Heb je Twitter toegevoegd aan je accounts (onder systeemvoorkeuren > mail, agenda's en contacten) dan kun je in notification center ook eenvoudig een tweet versturen. 

8. Sticky notes op je desktop.

Voor de oudgedienden op de Mac een retro feature: post-it notes, op je desktop.

9. Dashboard Widgets in mapjes organiseren.

Teveel spelletjes, flight trackers, rekenmachines en weersvoorspellingen voor 1 scherm? Organiseer ze in mapjes. 

10. Versleutelde Time Machine backups.

Wil je wel Time Machine gebruiken, maar niet dat al je gegevens onversleuteld op een externe harde schijf terechtkomen? Dat hoeft niet meer: 1 vinkje en je backups zijn encrypted.

De verborgen features geven aan dat Mountain Lion een kleine incrementele update is en geen grote verbetering, maar een aantal van bovenstaande features kan je net helpen een fijnere workflow te hebben. 

Rutger is sinds 2006 de meest noordelijke blogger van Bright. Hij schrijft graag het verhaal achter het verhaal. Hij doceert conceptontwikkeling op de Academie voor Popcultuur en werkt als freelance ideeënman en verhalenmaker.

Reacties

Pdf bestanden kan je al samenvoegen in preview/voorvertoning in snow leopard, en miss. Nog wel verder terug... Verder wel leuke features!

 
afbeelding van Rutger Middendorp

Nu kun je ook een pagina rechtstreeks scannen en invoegen. 

 

Het blijft visuele diarree dat ML. Nooit eerder mickeysoftware zo mooi gevonden (Win 8).

 

Ik denk dat eerder Microsoft Windows 8 visuele diarree is. Ik denk dat je toch compleet gestoord moet zijn wanneer je een OS maakt met tegeltjes. Ik zou het nog niet kopen met Delfts blauwe tegeltjes. Dat bewijst ook de slechte verkoop van de Windows Phone. Niemand zit nog op de instabiele troep van Microsoft te wachten.

 
afbeelding van Ingeborg van Lieshout

Heb voor het eerst in mijn leven een Windows ding aangeschaft, een telefoon. En ik ben er blijer mee dan met mijn iPhone of Android HTC / Sony. Ook na een maand nog geen vastloper meegemaakt. WindowsPhone het eerste Windowsproduct waarvan ik hebberig wordt.

 

Weer een Apple gebruiker die boos is omdat Apple iets nieuws verzint en kan er niet mee omgaan. Maar omdat Apple heilig is kun je het niet op hen botvieren en dus moet je wel MS afzeiken. Jammer.

 

Het was toch iemand uit de Microsoft hoek welke het afzeiken begon. Als je een product niks vindt, ga dan lekker naar Microsoft Windows maar hou dan op te zeiken over een product welke menig Microsoft gebruiker nog nooit van dichtbij heeft gezien. Want dat is doorgaans het probleem. Men zeurt over Apple en haar producten maar als je ze vraagt of ze het ooit gezien of gebruikt hebben, dan is het antwoord: Nee. Dan moet je ook niet zeuren...

 

1 vinkje en Time machine is encrypted ? Waar moet dan vinkje dan staan ?

 

De Apple fanboys zijn ziende blind. Begrijp me niet verkeerd, ik heb 4 MBP's, 2 27" CD, 4 iPhones en n iPad. Maar als er zaken zijn die niet goed zijn - en dat zijn r genoeg! - dan zeg ik dat. Word moedeloos van de fanboys die koste wat kost Apple verdedigt.

 

Respect.
Ze bestaan dus echt... :)

 

Ik wil nog wel meer 'verborgen' truukjes weten want ik vind het verschil met de vorige OSX niet zo enorm. Het is terecht dat Apple er een lage prijs voor vraagt. Tijdens de eerste startup vlogen de foutmeldingen me om de oren maar ik heb daarna probleemloos gewerkt. Al me al prima en ik ga deze tips zeker uitproberen.

 

Nieuwsbrief