3D-printer Peachy kost maar 100 dollar

3D-printer Peachy kost maar 100 dollar

23-09-2013 11:08 Laatste update: 28-04-2018 09:55

Het Kickstarter-project Peachy Printer belooft ’s werelds meest betaalbare 3D-printer te worden.

Een 3D printer voor 100 dollar klinkt bijna te goed om waar te zijn. Toch lijkt het mogelijk dankzij het unieke ontwerp van de Peachy Printer. Het is namelijk een heel ander soort 3Dprinter dan de Makerbots en de Ultimakers die gesmolten plastic laagje voor laagje tot een 3D-object printen. De Peachy Printer is een lithografische printer.

In een notedop gebruiken fotolithografische printers licht, bijvoorbeeld van een laser, om een vloeibaar hars laagje voor laagje te harden tot een 3D-object. Ze bestaan al jaren, printen in zeer hoge resolutie en behoren tot de duurdere 3D-printers.

Des te opvallender dat de makers van de Peachy Printer de prijs zo laag hebben kunnen houden. De makers hebben als het ware alle bestaande technieken overboord gegooid en een zeer creatieve manier gevonden om met laserlicht 3D te printen. Bedenker Rylan Grayson gebruikt namelijk geluidsgolven om twee spiegeltjes aan te sturen die een laserstraal over een harsbad laten bewegen om de hars in de vorm van het gewenste object laagje voor laagje te harden. Je hoort het goed: geluidsgolven.

Crayson schreef een add-on voor de 3D modelling software Blender die het object laag voor laag omzet tot een audiobestand. De Peachy Printer moet je dan ook aansluiten op de audiojack van je pc. Die audiogolven sturen de twee elektromagnetisch spiegeltjes aan die het tekenpad van de laser op het harsbad bepalen. Hoe hoger het volume van het audiobestand des te meer bewegen de spiegels. De Peachy Printer heeft dus geen stappenmotoren en speciale elektronica nodig.

Het vernuft houdt daar niet op. De meeste 3D-printers verplaatsen het printbed vertikaal met een elektromechanisch systeem van stappenmotors en nauwkeurige, dure spindels. De Peachy Printer gebruikt zout water dat onderin een bad druppelt. Op dat zoute water drijft de hars. Bij iedere druppel water komt het hars een fractie van een millimeter omhoog.

Ik ben wel benieuwd hoe gevoelig dit harsbad is voor trillingen die bijvoorbeeld door het lopen op een houten vloer via de tafel worden doorgegeven. Dat kan de printkwaliteit beïnvloeden.

De makers beweren dat ze met het huidige prototype een minimum wanddikte van 0,2 mm kunnen halen. Voor een printer van 100 dollar is dat indrukwekkend. Volgens de makers kunnen ze de hars ook leveren voor rond de 60 dollar per liter. Dat is aanzienlijk goedkoper dan de meeste harsen die drie tot vier keer zo duur zijn. Het project is momenteel nog in bèta en via Kickstarter willen ze geld ophalen om de printer in productie te nemen en te verbeteren. Het minimale bedrag is in elk geval al opgehaald.

Als je een paar honderd dollar bij betaalt kan je de Peachy Printer ook omtoveren tot een 3D-scanner die objecten scant via een camera en laserlicht. De makers verschaffen helaas weinig informatie over hoe dat er precies uitziet.