Amerikaanse Senaat perkt afluisterstaat in, een beetje

Amerikaanse Senaat perkt afluisterstaat in, een beetje

01-06-2015 08:26 Laatste update: 28-04-2018 00:07

De NSA moet vandaag stoppen met het op grote schaal verzamelen van metadata van alle Amerikaanse burgers.

De Amerikaanse Senaat heeft zondagavond enkele onderdelen uit de zogeheten Patriot Act niet verlengd. Daardoor kan de inlichtingendienst NSA vanaf vandaag niet langer op grote schaal telecomdata van Amerikaanse burgers verzamelen. Metadata van niet-Amerikanen mag de geheime dienst nog wel gewoon blijven binnenharken.

Hoewel de Patriot Act al vanaf het begin, kort na de aanslagen van 11 september, in kleine kring omstreden was vanwege de inbreuk die de wet maakt op de privacy van honderden miljoenen mensen, is de kritiek de laatste jaren onder invloed van de onthullingen van NSA-klokkenluider Edward Snowden flink toegenomen.

Nationale veiligheid

Privacy-voorvechters reageerden dan ook verheugd op de ontwikkelingen in de Senaat. “We hebben toegestaan dat onze vrijheid langzaam uit onze handen glipte”, verklaarde Rand Paul, die samen met de Democraat Ron Wyden de meest uitgesproken tegenstander van de afluisterstaat in de Senaat is. “Dit betekent het begin van het proces waarmee er een einde wordt gemaakt aan het op grote schaal verzamelen van gegevens.”

Met zijn verzet tegen de vergaande bevoegdheden voor de NSA riep de Republikein Paul de toorn van veel van zijn partijgenoten over zich af. John McCain, die het in 2008 tegen Obama opnam bij de presidentsverkiezingen, verweet Paul dat hij de nationale veiligheid in gevaar brengt om zo zijn kansen als presidentskandidaat te verbeteren. Paul wil bij de verkiezingen van volgend jaar een gooi doen naar het Amerikaanse presidentschap.

USA Freedom Act

De kans is zeer groot dat de verlopen onderdelen van de Patriot Act later deze week zullen worden vervangen door nieuwe regels die iets meer rekening houden met het recht op privacy. De Senaat stemt snel over een nieuw wetsvoorstel, de USA Freedom Act, die het massaal verzamelen van alle telefoongegevens van alle Amerikanen verbiedt en inlichtingendiensten verplicht tot meer transparantie.

Volgens Paul gaan deze aanpassingen nog lang niet ver genoeg. Hij krijgt daarin bijval van de burgerrechtenorganisatie ACLU, die de Amerikaanse politiek opriep om het verwerpen van onderdelen van de Patriot Act aan te grijpen voor veel verdergaande hervorming van de surveillance state.