Apple dokt 48 miljoen euro voor de naam iPad
Nieuws

Apple dokt 48 miljoen euro voor de naam iPad

maandag 02 juli 2012 08:44

Apple betaalt het Chinese bedrijf Proview bijna vijftig miljoen euro voor de naam iPad.

In 2009 kocht Apple de wereldwijde rechten voor de naam iPad van het Chinese bedrijf Shenzhen Proview Technology voor zo'n 43 duizend euro. Althans dat dacht Apple. De rechten voor de naam iPad waren echter in China niet aan Apple overgedragen. In december oordeelde een Chinese rechtbank dat Proview nog steeds de eigenaar van de naam iPad in China was. Proview sleepte Apple opnieuw voor de rechter en probeerde ruim 300 miljoen euro voor de naam te krijgen. Apple heeft uiteindelijk toegezegd bijna 48 miljoen euro (60 miljoen dollar) voor de naam iPad te betalen.

Hoewel China na de VS de tweede grootste markt voor Apple is, zal Apple flink wat iPads moeten verkopen om dat terug te verdienen. Het 16 gb wifi iPad 3 model kost in Amerika 499 dollar. Naar schatting kost het Apple 316 dollar om een iPad 3 te fabriceren en levert ieder model een winst van 183 dollar op. Dat betekent dat Apple in China om en nabij de 328 duizend iPads moet verkopen om alleen de naam terug te verdienen. Gelukkig voor Apple zijn er genoeg Chinezen die mogelijk een iPad willen kopen.

David schrijft al sinds jaar en dag voor Bright en heeft het voorrecht de meeste gadgets te reviewen voor de enige echte Uitpakparty. Van alle gadgets houdt David het meest van robotica en hij heeft een voorliefde voor wetenschap in al zijn facetten.

Reacties

Apple heeft geld genoeg verdient (aan ons). Dus ze moeten niet zeuren. Hadden hun juristen maar beter op moeten letten, maar die zijn natuurlijk te druk met (aan)klagen over vermeende pateninbreuken...

 

En dat Apple "zeurt" baseer je precies op wat?

 

Fluitje van ewn cent voor apple!

 

Proview zit blijkbaar wel erg in de problemen...

 

Nieuwsbrief