'Assange moet worden uitgeleverd'
Nieuws

'Assange moet worden uitgeleverd'

woensdag 30 mei 2012 13:00

Het Britse Supreme Court heeft bepaald dat Wikileaks-oprichter Julian Assange moet worden uitgeleverd aan Zweden.

Volgens Nicholas Phillips, president van het Supreme Court was de beslissing niet makkelijk, maar was het Zweedse uitleveringsverzoek voor Assange volgens de regels. Om die reden wees het Hof het bezwaar van de 40-jarige Wikileaks-oprichter af.

In augustus 2010 beschuldigden twee Zweedse vrouwen Assange van verkrachting. Tegen hun zin zou Assange onveilige seks met hen hebben gehad. Assange heeft bevestigd dat hij seks met de twee vrouwen heeft gehad, maar stelt dat de geslachtsgemeenschap met wederzijdse instemming plaatsvond.

De oprichter van Wikileaks heeft zich twee jaar lang met alle middelen tegen de uitlevering verzet, omdat hij vreest dat de Zweden hem vervolgens weer zullen uitleveren aan de Verenigde Staten, vanwege het online zetten van een kwart miljoen geheime ambtsberichten van Amerikaanse diplomaten. De VS hebben echter nog nooit om zijn uitlevering gevraagd.

Het is zelfs de vraag of de Amerikanen wel een zaak tegen Assange kunnen opbouwen. In het verleden is de Amerikaanse Justitie er nog nooit in geslaagd om mensen veroordeeld te krijgen vanwege de publicatie van geheime overheidsinformatie.

Ook na het besluit van het Britse Supreme Court is de uitlevering overigens nog niet zeker. Assange kan nog in beroep gaan bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Volgens deskundigen zou hij daar echter weinig kans maken.

Maarten is op hoofdredacteur Erwin na de meest ervaren internetjournalist in de Bright gelederen. Hij heeft voor vrijwel alle grote sites gewerkt en doet dat nog steeds trouw bij Bright. Zijn hobby's zijn slapen en chocola eten.

Nieuwsbrief