Bedrijfsmodel: patenten uitmelken
Nieuws

Bedrijfsmodel: patenten uitmelken

woensdag 23 mei 2012 18:41

Het bedrijf Rockstar Consortium produceert niets. Het verdient geld door uit te zoeken of andere bedrijven hun patenten schenden.

Technologie-patenten zijn de afgelopen jaren enorm belangrijk geworden. Grote tech-bedrijven slaan elkaar om de haverklap om de oren met rechtszaken wegens inbreuk op hun octrooien. Met een gewonnen rechtszaak valt grof geld te verdienen. En anders is het wel een mooie manier om de concurrentie af te schrikken of tot concessies dwingen.

Het kan nog beter: een bedrijf dat als enige bestaansgrond een flinke portefeuille met patenten heeft. Wired portretteert Rockstar Consortium zoals alleen Wired dat kan. Rockstar werd opgericht door onder meer Apple en Microsoft, nadat deze bedrijven zesduizend patenten uit de failliete boedel van de Canadese telecomgigant Nortel bemachtigden. Tweeduizend van deze octrooien werden verdeeld onder de bedrijven die samen 4,5 miljard dollar neertelden voor de Nortel-patenten.

De resterende vierduizend patenten werden ondergebracht bij Rockstar, dat onderzoekt wie er inbreuk maakt op die patenten en vervolgens geld eist. Die constructie heeft tal van voordelen voor Apple, Microsoft en al die andere bedrijven. Omdat Rockstar zelf niets maakt, kunnen andere bedrijven bijvoorbeeld geen tegen-rechtszaak aanspannen als Rockstar hen voor de rechter daagt. Bovendien kunnen Apple en Microsoft tegenover partners die een rechtszaak voor hun kiezen krijgen, volhouden dat Rockstar geheel op eigen houtje opereert.

Maarten is op hoofdredacteur Erwin na de meest ervaren internetjournalist in de Bright gelederen. Hij heeft voor vrijwel alle grote sites gewerkt en doet dat nog steeds trouw bij Bright. Zijn hobby's zijn slapen en chocola eten.

Reacties

Dit lijkt een voorbeeld waarom copyright als melkkoe zijn beste tijd heeft gehad en waar de overheid nog een berg kan winnen als het gaat om beleid maken om de economie te stimuleren zonder een cent uit te geven. Goede wetten maken die dit soort ongein onmogelijk maken. Voorstel. Copyright vervalt na 1 jaar als deze niet is toegepast in een product. Kind kan de was doen.

 

En voor patenten idem dito

 

Probleem begint naar mijn idee bij het toekennen van patenten en octrooien. Dat gebeurt te makkelijk.
Ik heb in een moment van verveling wel eens wat Apple patenten bekeken en daar zaten behoorlijk vage, breed uitgemeten, weinig specifieke zaken bij. In mijn ogen duidelijk bedoeld om als het zo uitkomt een uitgewerkt idee van een concurrent te frustreren. Het is een beetje als de horoscoop die elke dag in de krant staat. Achteraf kun je alles daarmee alsnog verklaren.

 

Ik vind dat een patent niet op zichzelf kan staan. Dus een bedrijf die een patent heeft moet hem ook gebruiken. Als dat niet het geval is dan moet het patent komen te vervallen.

Daarnaast moet de manier waarop patenten geregistreerd worden inderdaad ook aangepast worden.

Om aan te geven hoe raar patenten werken moet je maar eens kijken naar een Australische patent op het wiel uit 2001 of een Amerikaans patent op het zijwaarts schommelen op een schommel uit 2002.

 

Nieuwsbrief