Berucht en besloten piratenhol gooit handdoek in ring
Nieuws

Berucht en besloten piratenhol gooit handdoek in ring

maandag 13 augustus 2012 13:34

Het einde van Demonoid is in zicht. De torrentwebsite biedt na negen jaar zijn domeinnamen te koop aan.

Twee weken geleden was Demonoid nog één van de grootste torrentwebsites, maar na een hack- en DDoS-aanval en inval van de politie is Demonoid genoodzaakt te stoppen. De inval, die op 6 augustus plaatsvond, gebeurde in het Oekraïense datacenter waar Demonoid zijn servers had staan. Breins internationale collega IFPI heeft samen met Interpol de inval gecoördineerd.

Deze tegenslagen waren te groot om de torrentwebsite in de lucht te houden. Daarom biedt Demonoid zijn drie bekendste domeinnamen - Demonoid.com, .me en .ph - op domeinmarktplaats Sedo te koop aan. Als je naar één van de domeinnamen surft, wordt in plaats van de torrentwebsite de verkooppagina weergegeven. De hoogste bieder mag het domein voor zijn eigen project gaan gebruiken.

De val van Demonoid is een grote winst voor anti-piraterijpartijen. De in 2003 opgestarte torrentwebsite werd door velen dagelijks gebruikt. Demonoid was één van de eerste semi-gesloten torrentwebsites, waar je alleen een account kunt registeren als je door iemand wordt uitgenodigd. Dit soort type torrentwebsites zijn de afgelopen jaren door de acties van partijen als stichting Brein en IFPI explosief toegenomen en worden - voor zover dit mogelijk is - geheimgehouden.

Daniël schrijft voor RTL Nieuws en RTL Z over technologie, van smartphones en slimme stofzuigers tot privacy en asymmetrische encryptie. Houdt van espresso, de middeleeuwen en terabytes.

Reacties

Was het niet zo dat je bij Demonoid alleen maar een account nodig had voor het forum? Volgens mij haalde ik er regelmatig torrent-bestanden vandaan zonder in te loggen.

 

Veel torrents van Demonoid werden ook op andere torrentwebsites verspreid. Maar om officieel van Demonoid te downloaden en met de peers te verbinden, moest je een account hebben (die overigens niet zo moeilijk te verkrijgen waren).

 

Bedankt voor de uitleg. Ik heb nooit helemaal precies mee gekregen hoe dat nu zat. Ik vond het overigens best lastig een account te krijgen. Meestal was die optie "closed". Uiteindelijk heb ik een scriptje op mijn server de site in de gaten laten houden om me te mailen zodra die tekst weg was.

Maar ja... gelukkig is kat.ph er nog. :-)

 

Nieuwsbrief