Bright Business

Epilepsie-smartwatch goedgekeurd in de VS

6 februari 2018 12:37

De Amerikaanse toezichthouder op de geneesmiddelenindustrie FDA heeft een horloge goedgekeurd dat epileptische aanvallen kan herkennen.

Het horloge van startup Empatica detecteert epileptische aanvallen bij de drager en informeert vervolgens familieleden via een smartphone-app. Bij een test met 135 patiënten slaagde het algoritme van het horloge erin om alle 40 epileptische aanvallen te herkennen. Het horloge is verkrijgbaar in vijf kleuren en kost 249 dollar.

Het onderzoek naar het horloge begon ruim tien jaar geleden aan de MIT-universiteit. Daar ontwikkelde Rosalind Picard, nu chief scientist bij Empatica, een wearable die de zogeheten elektrodermale activiteit (EDA) kan meten. Tijdens haar onderzoek ontdekte ze dat het met de aldus verzamelde lichaamssignalen mogelijk was om epileptische aanvallen te herkennen. 

Dankzij de goedkeuring van de Food and Drug Administration (FDA) mag Empatica nu medische claims maken. Ook kunnen mensen met epilepsie het horloge door de goedkeuring mogelijk bij hun zorgverzekeraar declareren. Wereldwijd zijn er naar schatting 50 miljoen epilepsie-patiënten.

Lees ook:

Arrestatie na sturen knippertweet naar epileptische auteur

Elon Musk start bedrijf voor chips in hersenen