Centrale Bank Engeland: blockchain bedreiging voor banken

Centrale Bank Engeland: blockchain bedreiging voor banken

03-03-2016 19:49 Laatste update: 27-04-2018 08:39

Als we de blockchain zouden gaan gebruiken voor normaal geld, zou dat de nekslag kunnen betekenen voor banken.

Die waarschuwing gaf Ben Broadbent, bestuurder bij de Bank of England (de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk), eerder deze week tijdens een toespraak op de London School of Economics.

Volgens Broadbent kan de Bitcoin bestaande munten als de pond of de euro onmogelijk vervangen. Maar de centrale bankier meent dat het wel mogelijk is om de blockchain te gebruiken voor transacties met euro’s en ponden. Behalve voor het vastleggen van de eigendomsrechten en transacties van Bitcoins kan het systeem immers ook prima worden gebruikt voor andere bezittingen, waaronder aandelen en andere valuta.

Eén van de voordelen van een op de blockchain gebaseerd systeem, is dat het geld daar vermoedelijk veiliger is dan bij een bank, aldus Broadbent. Het geld staat dan immers niet meer bij een financiële instelling die failliet kan gaan.

Bankrun

Daar staat tegelijkertijd een groot nadeel tegenover: als we massaal zouden besluiten om ons spaargeld over te hevelen naar een blockchain-achtig systeem, dan zouden alle commerciële banken inderdaad failliet gaan.

Zij houden simpelweg niet genoeg geld aan om elke spaarder meteen zijn geld te kunnen geven als hij daar om vraagt. Banken gebruiken het grootste deel van het spaargeld immers om bijvoorbeeld leningen te verstrekken, waarover ze rente vangen die ze gedeeltelijk weer uitkeren aan spaarders.

Als mensen zouden besluiten om hun geld voortaan niet meer op een bankrekening te stallen maar onder te brengen in een op de blockchain gebaseerd systeem, dan zouden commerciële banken minder mogelijkheden hebben om nog leningen te verstrekken. Moet je je hypotheek of het startkapitaal voor je bedrijfje straks gaan crowdfunden.