Microsoft wil de blockchain sneller maken

Microsoft wil de blockchain sneller maken

28-08-2017 13:29 Laatste update: 26-04-2018 18:12

Een Microsoft-alternatief voor de blockchain moet de technologie sneller en een stuk energiezuiniger maken.

Er gaat inmiddels geen dag voorbij zonder aankondiging dat een sector, bedrijf of instelling aan de slag wil met de blockchain. De mogelijkheid om decentraal bij te houden wie de eigenaar (of producent of verantwoordelijke) is van iets, en dan ook nog eens op zo’n manier dat er geen twijfel over kan ontstaan, spreekt op veel plaatsen tot de verbeelding.

De blockchain maakt het mogelijk om producten van het begin tot het eind te volgen, zo is de belofte: of het nu gaat om etenswaren, auto-onderdelen of een muzieknummer dat via internet wordt verspreid.

Energieverbruik

Die belofte kent wel een aantal nadelen. Het voortdurende gereken aan het ‘bewijs’ dat persoon A of bedrijf B de rechtmatige eigenaar is van product C is traag en inefficiënt. De eerste en bekendste toepassing van de blockchain, de Bitcoin, heeft te kampen met slome transacties en een enorm energieverbruik: het energieverbruik van de Bitcoin bedraagt bijna 15 procent van wat we met zijn allen in Nederland verbruiken.

Voor bedrijven en sectoren die de blockchain willen gebruiken, bijvoorbeeld om hun supply chain transparanter te maken, zijn dat serieuze problemen. Microsoft werkt daarom aan een systeem dat het hoge energieverbruik en de lange wachttijden bij de blockchain moet terugdringen.

Lagere latency

Het Coco Framework van Microsoft doet dat door flink te snijden in de rekensommen die de blockchain moet maken om een transactie goed te keuren. In Microsofts framework kan de authenticatie meteen gebeuren als het verzoek daartoe afkomstig is van een vertrouwde partij. Zo wordt een deel van het vertrouwen als het ware geoutsourcet naar een partij buiten de blockchain.

Met alle voordelen voor de snelheid van dien. Bij een test waarbij Ethereum-transacties plaatsvonden binnen het Coco Framework, was er sprake van fors meer transacties per seconde en een stuk lagere latency, schrijft TechRadar.