Revolutionaire productiviteitstools: pen en papier

Revolutionaire productiviteitstools: pen en papier

22-06-2016 13:03 Laatste update: 27-04-2018 05:34

Test je steeds nieuwe apps voor bijhouden van todo-lijstjes, planningen en reminders, maar niets werkt? Tijd om over te stappen op Bullet Journal, op papier.

Todo-lijstjes. Ik maak ze doorgaans heel ouderwets op papier. Terwijl ik dit schrijf, zweven er drie todo-lijstjes rond op mijn bureau. Daarnaast liggen er nog twee A4’tjes met aantekeningen. Dat is nog niet alles, want op mijn iPhone staat ook nog een todo-lijst (en trouwens ook nog heel veel meer aantekeningen waar ik ooit nog iets mee moet). Mijn agenda staat natuurlijk ook op mijn telefoon. Het is, kortom, een bende. Nu zijn er tal van apps die beloven dat ze orde in de chaos kunnen brengen, maar ik ben eerlijk gezegd nogal verknocht aan pen en papier. Zeker voor het maken van aantekeningen en todo-lijstjes. Flexibeler wordt het niet. Bovendien geeft weinig zoveel voldoening als het doorstrepen van een taak op papier.

Voor wie het toch wat gestructureerder wil aanpakken, heeft ontwerper Ryder Carroll het Bullet Journal ontworpen. En gebruikers zijn er laaiend enthousiast over. Kijk maar eens bij de hashtag #bulletjournal op Instagram. De enige benodigdheden zijn een opschrijfboekje en een pen. Het slimme van Bullet Journal is dat je het systeem kunt gebruiken voor het loggen van uiteenlopende zaken: aantekeningen, afspraken en taken.

Punt, cirkel, streep

Je markeert de verschillende zaken met verschillende tekens: een punt voor een taak (‘medicijnen ophalen bij de apotheek’), een cirkel voor een afspraak (’12.00 uur Erik’) en een streep voor een aantekening (iemands telefoonnummer, een gedachte). Voltooide entries krijgen vervolgens een kruisje, terwijl je de zaken die je later wilt afwikkelen voorziet van een pijltje. Via een index in het begin van je opschrijfboekje kun je eenvoudig navigeren tussen maanden, dagen, afspraken en aantekeningen. In onderstaande video legt Ryder Carroll het systeem uit, maar je kunt ook een geschreven uitleg op zijn website bekijken.