Waarom we niet hoeven te weten wie de Bitcoin-bedenker is

Waarom we niet hoeven te weten wie de Bitcoin-bedenker is

12-05-2016 10:47 Laatste update: 27-04-2018 06:36

De weinig overtuigende 'onthulling' van Craig Wright dat hij de bedenker van de Bitcoin is, rakelt een oud debat op: moeten we weten wie 'Satoshi Nakamoto' echt is?

Adrian Chen van The New Yorker vindt van wel. En hij heeft daarvoor drie redenen. Om te beginnen zit Nakamoto op een enorme berg Bitcoins. Mocht hij van de ene op de andere dag besluiten om die voorraad in hoog tempo te dumpen, dan kan dat zorgen voor een flinke waardedaling van de Bitcoin. Is dat laatste erg? Wel voor degenen die een flink deel van hun vermogen hebben omgezet in Bitcoins. Maar Bitcoin-gelovigen zijn nou precies de mensen die menen dat het er eigenlijk niet toe doet wie de Bitcoin-bedenker is.

Goeroe nodig?

De tweede reden waarom we volgens Chen zouden moeten weten wie Satoshi Nakamoto is, is dat er op dit moment een belangrijke strijd woedt over een belangrijke technische vraag: hoe om te gaan met het groeiende aantal Bitcoin-transacties? (Lees hier een uitstekend artikel over deze kwestie.) Natuurlijk, de mening van Nakamoto over deze kwestie legt ongetwijfeld gewicht in de schaal. Net zoals mensen luisteren als Linux-bedenker Linus Torvalds iets zegt. Maar heeft de Bitcoin echt zo’n goeroe nodig? Is het niet gewoon zo dat de beste plannen voor de toekomst van de Bitcoin het moeten winnen, ongeacht van wie die afkomstig zijn?

Ideologisch project

Ten slotte is de identiteit van Nakamoto volgens Chen van belang omdat de Bitcoin een ideologisch project is, “anders dan bijvoorbeeld HTML of HTTP”. In dat laatste heeft Chen zeker gelijk. Aan de Bitcoin ligt een wereldbeeld ten grondslag dat zwaar libertair en antiautoritair is. Eén van de belangrijkste filosofische ideeën achter de munt is dat je monetair beleid niet kunt toevertrouwen aan centrale autoriteiten. De Bitcoin-bedenker heeft dus vermoedelijk een enorme dosis wantrouwen jegens overheden en centrale banken.

Je kunt van mening verschillen over de vraag of die kritiek op het huidige monetaire beleid wel zo terecht is. De volatiliteit van de Bitcoin laat immers zien dat er – eufemistisch gesteld – ook nogal wat haken en ogen zitten aan de totale afwezigheid van een centrale autoriteit. Maar de bekendmaking van de identiteit van Satoshi Nakamoto zal het debat hierover echt niet noemenswaardig veranderen. Er zijn genoeg mensen die een diep wantrouwen jegens monetaire autoriteiten hebben en die daar eloquent over kunnen vertellen.

Nieuwsgierigheid

Natuurlijk kan het interessant zijn om nu eindelijk eens uit de mond van Nakamoto te horen wat nou precies zijn beweegredenen waren om een virtuele munt te ontwikkelen. Maar dat is dan ook de enige écht goede reden waarom de identiteit van Satoshi Nakamoto bekend moet worden: de bevrediging van onze nieuwsgierigheid.