Interview: Colin Furze, uitvinder en Youtube-stuntman

Interview: Colin Furze, uitvinder en Youtube-stuntman

13-02-2016 12:44 Laatste update: 27-04-2018 09:10

Maak kennis met YouTube-held Colin Furze, de prettig gestoorde Brit die in zijn schuur gekke apparaten als raketfietsen, Wolverine-klauwen en magneetschoenen maakt.

Als je op YouTube weleens een filmpje hebt gezien van een volstrekt mallotige maar toch knap gemaakte over-the-top uitvinding, dan was dat waarschijnlijk een filmpje van Colin Furze. Furze maakt alleen maar dingen die er nog niet waren en die misschien niet gemaakt hoefden te worden maar die we evengoed graag in actie zien.

Zo bouwde hij al verschillende speciale krachten van superhelden na, zoals de klauwen van Wolverine of de vlammenwerpers van X-Men-schurk Pyro. Ook maakte de 35-jarige Brit ogenschijnlijk levensgevaarlijke voertuigen en bouwde hij normale dingen als een bed of een waterkoker om tot iets dat sneller, groter en beter is. In ons webmagazine Bright Ideas staat dit weekend een interview met Furze (gratis te lezen). Een fragment:

Maak je al je uitvindingen nog steeds zelf, nu je kanaal zo populair is geworden?

"Voor het overgrote deel wel. Soms heb ik assistenten, als ik een extra paar handen nodig heb. Maar ik bedenk en bouw bijna alles helemaal zelf. Daar ben ik best trots op, want volgens mij zijn er veel YouTubers die anderen hun filmpjes laten monteren of hun sociale media laten doen.Ik doe letterlijk alles zelf. Daardoor rem ik mezelf misschien wel af, maar uiteindelijk gaan mijn filmpjes ook gewoon over mij en de dingen die ik in mijn schuurtje maak. Door het zelf te doen leer ik allemaal nieuwe dingen: ik heb mezelf bijvoorbeeld leren lassen. Sommige mensen denken misschien dat ik een gecertificeerd technicus ben maar ik bedenk alles gewoon terwijl ik het doe."

Helpt die onwetendheid bij het maken van nieuwe, vreemde dingen?

"Ik denk het wel ja. Mensen die veel van bepaalde dingen weten zouden naar mijn projecten kijken en zeggen: 'Dat deel werkt niet, dat slaat nergens op', en dan proberen ze het niet eens. Misschien hebben ze gelijk: misschien werkt het niet maar ondertussen ontdek je iets heel anders dat wel ontzettend leuk is. Daarom is het denk ik altijd beter om iets wel te proberen."

"Bij het Wolverine-project heb ik bijvoorbeeld gewoon naar mijn armen gekeken en gedacht: waar moet alles, hoe gaat dit werken? Dan pak ik er metaal bij, ik leg het naast mijn armen en begin er gewoon aan. Als het fysiek voor je ligt zie je vaak veel beter wat je moet doen."

Zijn er projecten die je altijd al hebt willen doen, maar waar je nog niet aan toegekomen bent?

"Vooral een aantal X-Men-dingen. Ik zou bijvoorbeeld graag de laserbril van Cyclops maken, maar daar moet ik dan wel een echt flink krachtige laser voor hebben. Je kan niet met een kleine laserpen aankomen, het moet er één zijn waar je iets aan de andere kant van de weg mee in de fik kan zetten. Dan zet ik toch gewoon wat illegale Chinese lasers op mijn hoofd, wat kan er misgaan?"

Ben je nooit bang dat er iets mis gaat? We zien je best tricky dingen doen zonder enige bescherming.

"Dat werkt eigenlijk net als het bouwen van mijn dingen stapsgewijs. Als mensen de video bekijken, zien ze het laatste stadium, waarin een uitvinding het snelst gaat, het heetst is, of wat dan ook. Maar je hebt dan niet de kleine stapjes daar naartoe gezien. Soms gaat het inderdaad mis en ik heb mijn armen verbrand door een gaslek van mijn jetmotoren. Maar ja: je kan ook vlak voor je eigen huis overreden worden. Eigenlijk is de gevaarlijkste stap in alles wat ik maak de eerste test, die je op YouTube niet te zien krijgt. Dan kan er nog van alles misgaan."

"Bij mijn raketfiets had ik de eerste keer bijvoorbeeld een helm op en beschermende kleding aan. Dat ding ging uiteindelijk zo'n 80 kilometer per uur, en het is wel een damesfiets waar ik in het filmpje niet in een volledig motorpak op wil zitten. Om het allemaal wat gewaagder te maken leek het me leuker om er in een shirt met stropdas op te rijden."

Ben je weleens in de problemen gekomen met je verzekering?

"Haha. Die heb ik niet. Niemand wil je verzekeren. 'Wie heeft dit gemaakt?' Ik. 'Ben je gekwalificeerd?' Niet echt. Daar hoef je niet eens mee aan te komen. Dus ik moet een beetje blijven oppassen dat ik niet iets belachelijk doms doe."

Lees het hele interview gratis in Bright Ideas

Colin vertelt daarin hoe zijn YouTube-kanaal ontstond, hoe hij zijn uitvindingen en bouwsels bedenkt, en welke projecten werden gestaakt omdat ze uiteindelijk té gevaarlijk waren.

Verder in Bright Ideas editie 047:

Het Nieuwe Wonen

Zelfvoorzienend, goedkoop, duurzaam en met veel vrijheid: steeds meer mensen zien dat als het Nieuwe Wonen. De stille woonrevolutie, deels overgewaaid uit de VS, is volop gaande.

Slack verovert de werkvloer

"Werken ze bij jullie al met Slack?" Die vraag ga je de komende jaren vaker horen. De chat-app voor collega's is de nieuwe digitale werkvloer. We interviewden Slack heel ouderwets via e-mail.

Quantum Break: game en tv-serie ineen

Gamemakers proberen al langer hun creaties filmischer te maken, met wisselend resultaat. Quantum Break is letterlijk een gamechanger en laat een computerspel én een tv-serie met echte acteurs naadloos in elkaar overlopen.

360-graden-video van alle kanten bekeken

360-gradenvideo’s zijn trending. Maar het enthousiasme vraagt om een nuance: wat voegt het eigenlijk toe, bijvoorbeeld in de journalistiek? We gingen op zoek naar het nut van virtual reality in onze nieuwsvoorziening.

Video vault: Connected en Centriphone

Eens in de maand verzamelen we de beste online video's voor je. Ben je meteen weer bij.

Bright Ideas

Bright Ideas is ons webmagazine met 'verdieping over vernieuwing': achtergrondartikelen, interviews en duiding. De artikelen zijn ook te lezen via Blendle.