© N. Pereyra

Wereldkampioen duurzame energie

Wereldkampioen duurzame energie

07-05-2016 12:31 Laatste update: 27-04-2018 06:36

Uruguay draait voor bijna 100 procent op duurzame stroom. Niet alleen goed voor het milieu, ook voor de economie. Hoe kreeg het Zuid-Amerikaanse land dat voor elkaar?

Vijftien jaar geleden was Uruguay voor een groot deel afhankelijk van olie voor zijn energievoorziening. In het Zuid-Amerikaanse land (3,5 miljoen inwoners) bestond 27 procent van de totale import uit olie. De traditionele bron van duurzame en schone energie in het land, waterkracht, droogde bijna letterlijk op. Na lange periodes van droogte produceerden de waterkrachtcentrales minder dan de helft van de benodigde energie. Door de afhankelijkheid van olie gingen de energierekeningen van de Uruguayanen fors omhoog. 

Maar toen vond er een wonderbaarlijke ommekeer plaats, een ware energie-revolutie. Inmiddels zet Uruguay records op het gebied van duurzame energie. Maar liefst 95 procent van de energie die het land gebruikt komt van duurzame bronnen. Nederland verbleekt hierbij met slechts 6 procent. Uruguay's duurzame bronnen zijn een mix van waterkrachtstroom, zonne-, biomassa- en windenergie.

Freelance journalist Enrico Fantoni schrijft in een reportage in Bright Ideas over hoe het Zuid-Amerikaanse land dit voor elkaar kreeg, en hoe Uruguayanen ervan profiteren. "De windrevolutie is ook belangrijk omdat het veel bedrijven in het land een onschatbare ervaring en kennis heeft gegeven. Wij bouwen nu ook windparken in Chili, Peru en Brazilië", vertelt een jonge ondernemer.  

Lees gratis het hele verhaal in Bright Ideas

Bright Ideas is ons tweewekelijkse webmagazine met 'verdieping over vernieuwing'. Een jaar lang toegang tot alle artikelen kost slechts 24 euro. Ga naar ideas.bright.nl om je aan te melden. PS. Blendle-gebruikers kunnen Bright Ideas-artikelen hier lezen.

Verder in Bright Ideas editie 053:

'VR net zo verslavend als drugs'

Steye Hallema is een van de grootste virtualreality talenten in Nederland. Hij regisseerde VR-films voor de VPRO en is net begonnen bij Jaunt, een grote startup met investeringen van Google en Disney. De componist, musicus en filmmaker lééft VR, maar is ook bezorgd. (Lees via Blendle)

Waarom wint Dutch Design?

Ook dit jaar ging een Milan Design Award, uitgereikt op ’s werelds belangrijkste designbeurs, mee naar Nederland. Waarom smult men zo van Dutch Design? (Lees via Blendle)

De filosofie van rust

Ontwerper Harald Dunnink, creative director van het digitale bureau Momkai, werkt al jaren volgens een simpele filosofie: rust. Nu heeft hij die designfilosofie ook op papier gezet. (Lees via Blendle)

Presentatie-innovaties volgens de TED-vader

Pimp je presentatie met technologie. Deze nieuwe presentatieformats worden je aanbevolen door TED-vader Chris Anderson. (Lees via Blendle)

Video Vault: Kung Fu en filmmonsters

Eens in de maand verzamelen we de beste online video's voor je. Ben je meteen weer bij.