Bright Kids

‘Kinderen moeten al op hun tweede leren programmeren’

22 augustus 2017 09:10

Als het aan de Britse computerpionier Stephanie Shirley ligt, krijgen kinderen al op jonge leeftijd programmeerles.

Stephanie Shirley, die al in de jaren zestig software verkocht, denkt dat het op die manier mogelijk is om meer meisjes voor programmeren te interesseren. Jonge kinderen zijn immers nog niet op de hoogte van de stereotypen die er bestaan over mannelijke nerds, zo is haar gedachte.

“Ik denk dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen”, vertelt Shirley aan The Guardian. Ze wijst op onderzoek waaruit blijkt dat kinderen het beste al tussen hun tweede en zevende kennis kunnen maken met de beginselen van programmeren.

Door kinderen al vroeg in aanraking te brengen met programmeren, zullen zij eerder interesse ontwikkelen voor het oplossen van problemen en het maken van puzzels, verwacht Shirley. “De meest succesvolle programmeurs zijn tussen hun vijfde en zesde al begonnen”, weet ze. “Die jaren zijn het beste om elke vaardigheid onder de knie te krijgen. En op die leeftijd heb je bij programmeren ook nog geen associatie met nerds of geeks.”

Macho-cultuur

Er woedt al geruime tijd een debat over de ondervertegenwoordiging van vrouwen bij tech-bedrijven. Google ontsloeg deze maand programmeur James Damore die in een memo had geschreven dat er zo weinig vrouwelijke programmeurs en tech-bestuurders zijn omdat vrouwen een andere persoonlijkheid hebben – ze zouden volgens Damore bijvoorbeeld minder goed tegen stress kunnen.

Shirley noemt het memo van Damore exemplarisch voor de ‘macho-cultuur’ die er bij sommige tech-bedrijven bestaat. “De tech-leiders van vandaag bepalen wie de tech-leiders van morgen worden”, stelt zij. “Instinctief kiezen zij voor mensen die op hen lijken.”