AI: welke wonderen kun je er van verwachten?

AI: welke wonderen kun je er van verwachten?

01-03-2018 15:47 Laatste update: 26-04-2018 13:02

Jim Stolze

In aanloop naar de Bright Night over AI legt techondernemer Jim Stolze uit wat de kracht van kunstmatige intelligentie is.

Meld je aan voor de Bright Night over AI

Toen Alan Turing in de jaren 30 voor het eerst schreef over een ‘denkende machine’ was hij visionair en ambitieus. Zijn Turing Machine brak de Duitse Enigma-code en luidde zo het einde van de Tweede Wereldoorlog in. Sinds die ontdekking zijn wetenschappers over de hele wereld op zoek naar de heilige graal: een computer die de Turing Test kan doorstaan. Die test is een simpele methode waarbij een proefpersoon op basis van zijn interactie met een onzichtbaar iemand moet beoordelen of hij te maken heeft met een mens of machine: Artificial Intelligence. Of kortweg AI.

Wat is Artificial Intelligence?

Het is een verzamelnaam voor machines die geprogrammeerd worden om intelligent te lijken. Bijvoorbeeld Deep Blue (de schaakcomputer van IBM) of Siri (de spraakassistent van Apple). Het begint ergens op te lijken, maar er is nog veel voor nodig om de Turing Test te doorstaan. Een van de meest concrete AI-vormen is machine learning. Een verzameling algoritmes die zelf kan ontdekken en onthouden.

Wat is Machine Learning?

Tot voor kort werkte het spam-filter van Google nog met zogenaamde regels. Zo’n regel was bijvoorbeeld: “als het bericht het woord Viagra bevat, verplaats het dan naar de junk mail folder”. Het hoeft nauwelijks uitleg dat zo’n filter erg moeilijk af te stellen was, omdat spammers steeds nieuwe manieren vonden om tussen de mazen van het filter door te glippen.

Machine learning werkt gelukkig anders; het algoritme dat Google nu gebruikt is zelflerend. Eerst laat je het 100.000 voorbeelden van e-mails zien die ‘schoon’ zijn. En vervolgens 100.000 berichten die in de categorie ‘spam’ thuis horen.

Het algoritme is nu een spier geworden die je kunt trainen. Geef het ongeveer 1 miljoen voorbeelden (pushups) en het zal met een nauwkeurigheid van meer dan 95% je inbox schoon kunnen houden.

De toekomst?

Machine learning is de reden dat we steeds vaker een beroep doen op kunstmatige intelligentie. Net als dat we liever de rekenmachine pakken in plaats van een som uit het hoofd te maken, zullen we onze ideeën steeds vaker laten onderbouwen en laten inspireren door computerlogica. Het gaat dan om kleine deeltaken die een algoritme duizend keer beter of sneller kan uitvoeren dan een mens.

De vraag van deze tijd is dus niet óf we ‘big data’-modellen gebruiken, maar of we het op de juiste manier doen.

Bright Night over AI op 7 maart

Wat kan artificial intelligence betekenen voor jouw bedrijf? Welke wonderen kun je er wél en juist niet van verwachten? Die vragen leggen we tijdens een speciale Bright Night over AI op woensdagavond 7 maart voor aan techondernemer Jim Stolze, Microsofts national technology officer Hans Bos en Patrick Nanninga, CEO van Revoltt Energy, die AI beschikbaar maakt voor MK- ondernemers om zakelijke energiekosten te verlagen.

Je kunt het event bij RTL in Hilversum gratis live bijwonen: meld je aan. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten vroegen we de sprekers al wat inzichten te delen. Dit artikel is geschreven door Jim Stolze.

Meld je aan voor de Bright Night over AI

Deze Bright Night organiseren we samen met Revoltt Energy