Jubileumeditie Galaxy Note 10: innovatie met vallen en opstaan
Van onze partner Samsung

Jubileumeditie Galaxy Note 10: innovatie met vallen en opstaan

08-08-2019 07:06 Laatste update: 22-10-2019 14:19

Binnen het toestelgamma van Samsung bezet de Notelijn de toppositie. Met de eigenzinnige stylus pen en de boven formaat schermen, duwt Samsung de vormfactor telkens een stukje verder vooruit.

Als er één wereld is waar de helden van vandaag de losers van morgen zijn -en andersom- dan is het wel die van de smartphones. De opkomst van Samsung is daar een goed voorbeeld van. Een kleine tien jaar geleden gold het nog als een merk dat vooral het succes van anderen wilde kopiëren. Samsung bracht karrevrachten verschillende toestellen uit in allerlei vormen en maten, met het publiek als proefkonijn. Maar sinds de Koreaanse techreus zich ging concentreren op de Galaxylijn, lukte het om een eigen plek in het premiumsegment te veroveren. De nieuwe Note 10 en Note 10+ (hier en hier te bestellen) zijn het laatste bewijs.

Doorslaand verkoopsucces

Met name dankzij de Galaxy’s is de positie van volger naar leider verschoven. En bij de Galaxy’s is het vanaf de eerste uitgave in 2011 de Note geweest dat de toon zette. Waar de ‘gewone’ Galaxy’s premium kwaliteit voor de massa bieden, heeft Samsung de Note uitverkoren als het topmodel dat daar weer nét boven zit. Het is het toestel dat als eerste met de snelste chips wordt uitgerust, de grootste batterij krijgt en het grootste scherm. De Note is de grensverlegger waarmee geëxperimenteerd wordt, gericht op de meest veeleisende doelgroep van vooral zakelijke gebruikers die alles uit hun telefoon willen (en moeten) halen.

De eerste Note in 2011 was een tamelijk revolutionair toestel. Waar andere fabrikanten nog de hakken in het zand zetten als het ging om het opblazen van de schermafmetingen, vestigde de Note het eerste commerciële succes in het zogenaamde phabletterritorium met een scherm van 5,3 inch. Het is terugkijkend moeilijk te begrijpen waarom er zo veel weerstand was tegen grotere displays. De eerste Note was in ieder geval een doorslaand verkoopsucces. Er werden meer dan tien miljoen toestellen verkocht. Wat toen nog phablet werd genoemd, bleek levensvatbaar als eigen categorie, en werd uiteindelijk de nieuwe norm.

Schoonheidsfoutjes

Naast het grote scherm en de krachtige batterij (waarover later meer) is de stylus het onderscheidende element van de Notelijn. De S-Pen is een klein, uitschuifbaar pennetje dat verstopt zit in een hoekje van de recht vormige body. Met de pen kunnen op het scherm aantekeningen gemaakt worden, games worden gespeeld en apps worden bediend. De pen is meer dan een alternatief voor de wijsvinger. Wie met de punt boven het scherm zweeft, ziet dat het scherm daarop reageert. Vanwege het ruime scherm passen er makkelijk twee applicaties naast elkaar. De pen vergemakkelijkt het gebruik daarvan, wat de rol van Note als productiviteitspusher onderstreept.

Dat het oprekken van de grenzen ook wel eens als een boomerang terugkomt, bleek tijdens het debacle met de Note 7. Dit toestel, dat in Nederland voor verschijning werd teruggetrokken en dus nooit in de handen van de Nederlandse consument terecht kwam, is berucht geworden door batterygate. Door een productiefout konden de batterijen van de telefoon ontvlammen en zelfs ontploffen. Met een ruimhartige terugroepactie en een mea culpa richting de klanten sloot Samsung de geruchtmakende saga af. Opvallend is dat veel techmedia ten tijde van batterygate voorspelden dat Samsung de reputatieschade nimmer te boven zou komen. Maar het grote publiek bleek vergevingsgezinder. Kennelijk wordt de ambitie om te innoveren meer gewaardeerd dan de eventuele schoonheidsfoutjes die daarbij komen kijken.

Geen notch

Wie de evolutie vanaf de eerste Note tot nu ziet, kan niet anders dan onder de indruk zijn. Van een lomp, blokkig apparaat is de Note uitgegroeid tot een superslank toestel met de uitstraling van een geruisloos over het asfalt zoevende limousine. De nieuwe Note 10 probeert overal de beste in te zijn. De verhouding tussen scherm en randen is het gunstigst van alle Galaxy’s tot nu toe. Midden in het scherm is een ronde uitsparing voor de selfiecamera (dus: geen notch!). De batterij is een krachtpatser die het naar verluidt meer dan anderhalve dag uithoudt. Onder het scherm is een vingerafdrukscanner verwerkt.

Vernieuwend zijn features als de zoom-in mic, waarbij het geluid versterkt wordt van het object waarop wordt ingezoomd. Ook goed nieuws voor mensen met een slash carrière (waarbij men verschillende disciplines naast elkaar uitvoert zoals bijvoorbeeld coach/vlogger): voor het editen van video en is de editing suite Easy Video Editing beschikbaar. Die camera is dankzij Air Action van een afstandje met de S-Pen bedienbaar. Naast de Note komt ook, analoog aan de S-serie, de Note 10 plus, een extra grote uitvoering met een scherm van maar liefst 6,8 inch.

Productiviteitsmonster

Dat de nieuwe Note 10 sterk op een doelgroep is gericht die veel eisen stelt aan presteren en produceren, blijkt uit de slimme productiviteitsoplossingen. Zo biedt de intelligente S-Pen de mogelijkheid om geschreven aantekeningen direct om te zetten in tekst. Met de functie Screen Write kun je snel een stukje tekst of afbeelding selecteren, uitknippen en van een aantekening voorzien. Ook handig voor de continuïteit is de Dex Live, een mogelijkheid om de telefoon aan te sluiten op een beeldscherm, toetsenbord en muis en als pc te gebruiken. Windows Link Live zorgt voor de connectie tussen de Galaxy Note 10 en de pc. Zo is de Note 10 niet alleen een luxe paard, maar ook -en vooral- een werkpaard.

Als eerste het nieuwe paradepaardje van Samsung in bezit? Bestel hier de Note 10 en hier de Note 10+.