Bright TV

Vlieg als een vogel over Nederland in deze nieuwe 4D-attractie

11 oktober 2017 21:49

Over de mooiste plekken van Nederland vliegen in bewegende stoelen met wind, water en geur. Dat kan vanaf nu bij een nieuwe attractie in Amsterdam. We namen een kijkje.

"Dit is de duurste Nederlandse film per seconde", zegt Joost van Berkel, commercieel directeur van This Is Holland over de nieuwe attractie met een 4D-film over Nederland. Donderdag opent This is Holland zijn deuren in Amsterdam-Noord. 

De 9 minuten durende film, die wordt getoond op een 15 meter hoog bolvormig scherm, biedt een 4D-ervaring. Het is de vijfde attractie ter wereld van dit type, waarbij de stoelen in de ruimte alle kanten op kunnen meebewegen met de beelden. Hierdoor lijkt het alsof je rakelings over het land vliegt. Op sommige momenten voel je regen en wind, en ruik je de geuren. Veertig mensen tegelijk kunnen plaatsnemen in de attractie.

Voor de opnames zijn 32 uur aan helikoptervluchten gemaakt. De helikopter vloog op sommige momenten slechts 8 meter boven de grond en was voorzien van een speciale 6K-camera. Je ziet onder meer Amsterdam, de Zaanse Schans, de bollenstreek, Schiphol, de kust en het IJsselmeer. Sommige shots zijn later nabewerkt met de computer door Taiwanese experts.

300.000 bezoekers per jaar

De film vormt het einde van een uur durende interactieve tentoonstelling over Nederland. "We richten ons niet alleen op toeristen, maar ook op scholen, waarvoor we een lespakket hebben ontwikkeld", zegt Van Berkel. "We willen volgend jaar 300.000 bezoekers trekken."

Voor de attractie is een cilindervormig pand gebouwd achter de A'DAM Toren en het EYE Filmmuseum, die al jaarlijks honderdduizenden bezoekers trekken. Vastgoedontwikkelaar Nedstede, technologiebedrijf Brogent en de Rotterdamse investeringsmaatschappij Busoco hebben meer dan 20 miljoen euro in de attractie geïnvesteerd. 

Deel dit ook op Facebook:

4D-bioscopen

Vandaag maakte cinemaketen Pathé bekend de eerste twee 4D-bioscoopzalen in Amsterdam en Rotterdam te openen in december. In die zalen bewegen de stoelen ook mee met de actie op het witte doek. De gebruikte technologie voegt 20 verschillende elementen toe aan films, waaronder ook simulaties van wind, regen, bliksem, sneeuw en geur.

Begin dit jaar probeerden we hetzelfde type 4D-bioscoop in Parijs: