Deze Polaroid-fenix komt uit Enschede

Deze Polaroid-fenix komt uit Enschede

29-05-2016 18:11 Laatste update: 27-04-2018 06:05

Het Enschedese bedrijf Impossible heeft de instant-fotografie gered, met de eerste Polaroid-achtige camera in 30 jaar.

Zo trots als een pauw staat Ruben Lacet met de i–1 in zijn hand. "Had je ’m? Ik zet ’m nog wel een keer aan en uit, hoor", zegt de PR-medewerker van Impossible tegen de cameraman van Bright TV. We staan in zijn winkeltje, dat vast zit aan de fabriek van Impossible en vol staat met films, prints en oude Polaroid-camera’s. Maar daar zijn we niet voor gekomen. We komen voor een nieuwe Polaroid-camera, die niet van Polaroid is.

'Helemaal 2016, maar dan analoog'

Lacet heeft een I–1 (eye-one) in zijn hand. Het is de eerste Polaroid-achtige camera sinds begin jaren ’80. “Het is een analoge camera, maar dan helemaal 2016”, zegt hij. Dat ligt niet alleen aan de ringflits van acht ledlampjes, waarmee ook wordt aangegeven hoe vol de batterij is en hoeveel films er nog op het ‘rolletje’ staan. De camera komt met een app, waarmee het op afstand te bedienen is, de sluitertijd en iso in te stellen zijn en de foto naderhand in te scannen is. Lees: er is een smartphonefoto van de analoge foto te maken.

De I-1 is een schitterend ding, die even futuristisch is als dat hij nostalgische gevoelens oproept. Met een prijs van 299 euro, en dan nog 18 euro per 8 foto’s, is het wel meer voor de pro dan voor een lolletje in de kroeg. Voor beide geldt: niet schudden als je de foto uit de gleuf neemt.

Oude machines, ervaren personeel

Tot zover de camera, want er gebeurt nog veel meer in de fabriek. Aan de ene kant worden oude Polaroid-camera’s gerepareerd, aan de andere kant worden de films gemaakt voor in allerlei soorten Polaroid-achtige camera’s. De machines zijn al zo’n 40 jaar oud en zijn van Polaroid overgenomen toen het bedrijf Enschede verliet in 2008. Toen werkte technicus Gerrie Verbeten ook al in deze fabriek. "Al 33 jaar werk ik bij het mooiste bedrijf van de wereld." Zijn geluk zit er vooral in het feit dat hij met zo’n mooie machines mag werken. "Waar vind je dit nou nog?"

Voordat hij weer verder moet, meldt hij dat het lastig is om zijn passie door te geven. "Het is moeilijk om jongeren er voor te interesseren. Het kost je zo’n drie jaar voordat je de machines door en door kent. Veel jongeren hebben daar het geduld niet meer voor."

Verkoop gaat als een malle

Terug in het winkeltje verpakt Lacet zijn I–1 voorzichtig een kartonnen doos. Voor de opnames van Bright TV mag ik de camera even meenemen naar Amsterdam, maar dan moet ik wel beloven om ’m zo snel mogelijk terug te sturen. "Dit is namelijk ook voor ons het enige exemplaar dat wij hier hebben." De rest van de in China geproduceerde camera’s wordt namelijk direct naar de klanten gestuurd. "In de eerste week hebben we er 4000 verkocht. Nu zijn we snel aan het bijproduceren."

Het is een bijzonder succesverhaal in een tijd waar de Instagram-filter heerst. Hoe komt het, denkt Lacet? "Dit is echt, dit is puur, dit is tastbaar."

 

Het ritme van de Polaroid-machine.

Een video die is geplaatst door @brahmmz op