Brights Duurtest Elektrisch Rijden: week 1
Duurtest

Brights Duurtest Elektrisch Rijden: week 1

dinsdag 15 november 2011 10:52

Rutger rijdt de komende drie maanden volledig elektrisch. Zijn eerste week met de Nissan Leaf zit er op. Over pionieren en gewenning.

De eerste dag met de Nissan Leaf ging als volgt: de avond van tevoren had ik via mijn iPhone-app ingesteld dat de auto om 7 uur 's ochtends warm zou zijn. Ik stapte dus in, stapte weer uit, legde mijn jas op de achterbank en ging weer zitten. Met 20 graden in de auto. Heerlijk. Vervolgens zoefde ik in de Eco-stand naar Leeuwarden, alwaar ik hem aan een laadpaal probeerde te knuppen. Dat zag er zo uit.

Nadat het eenmaal gelukt was, ging het alle keren daarna overigens zonder enig probleem. Eerst de stekker in de auto, dan pas in de paal. Niet onlogisch, maar staat ook niet op de instructie. Jammer. Erger nog was het met de paal in Zuidhorn, waar geen enkele instructie opstond en die ik helemaal niet aan de praat kreeg. Ik kon een 0800-nummer bellen om dat aan te geven, degene aan de andere kant van de lijn kon de paal resetten, maar de instructiesticker daar ging de stichting e-laad dan weer over. Jammer.

Nu moet ik zeggen dat het volgens mij hoort bij de gewenning aan een elektrische auto. De eerste keer dat ik zelf benzine ging tanken vond ik het ook reuze spannend. Over een paar weken zal ik wat meer vertellen over alle vormen van laden (thuisladen, aan een paal laden en snelladen). Dat moet ik eerst allemaal even uitgeprobeerd hebben.

Wat mij de eerste week echter het meest droevig stemde, was dat na een paar dagen de kachel ermee ophield. Daardoor staat de Nissan op dit moment in de garage om gerepareerd te worden. Van lieverlee moest ik dus weer in mijn eigen auto. Prompt vergat ik dat ik een koppelingspedaal had en ergerde ik me aan het gebrom van de motor. Zo snel went dat dus, die stilte.

Op dit moment is mijn oordeel: privé kopen is teveel risico in verband met de afschrijving. Maar als tweede auto in de lease ben je gek als je iets anders neemt. 0% bijtelling voor een auto die rijdt als een trein.

Omdat ik de auto een paar dagen heb moeten missen, houden jullie 'andermans indrukken' tegoed. Mijn schoonvader, twee zwagers en mijn vrouw hebben erin gereden. Maar hun indrukken lijken me wetenschappelijk teveel bias hebben. Genetisch gezien. Daarom laat ik ook mijn Alfa-minnende buurman graag nog even zijn oordeel vellen. Volgende week meer.

Zie alle artikelen uit de reeks Brights Duurtest Elektrisch Rijden.

Rutger is sinds 2006 de meest noordelijke blogger van Bright. Hij schrijft graag het verhaal achter het verhaal. Hij doceert conceptontwikkeling op de Academie voor Popcultuur en werkt als freelance ideeënman en verhalenmaker.

Reacties

Cool! En werd je stekker nog gejat?

 
afbeelding van Rutger Middendorp

Nope. Stekker zat er nog aan.

SSSSSttttttt... We moeten het gewoon geheim houden dat hij niet vast zit.

 

Wees gerust, de stekker zit vergrendeld in het oplaadpunt. Kan dus niet gestolen worden.

 
afbeelding van Rutger Middendorp

Eh, bij welk type laadpunt precies? Ik kon hem er toch echt zo uithalen. Of komt dat omdat ik netjes afgemeld had?

 

 

Mooi hoor...over 12 jaar kijkt de aanstormende generatie meedogenloos meewarig naar dit soort filmpjes...echt pionieren nog, hulde!

 
afbeelding van Rutger Middendorp

Dat bedacht ik me ook: over 12 jaar denk je óf, och ja, gut, de elektrische auto, dat hebben we ook nog geprobeerd. Óf: daar begon het allemaal mee.

 

Waar mag een 2e electro auto staan tijdens het opladen? eigen verlengssnoer meenemen? whaha! ik zie zo 1 2 3 geen plaats.

 
afbeelding van Rutger Middendorp

100 meter verderop is nog een oplaadplek.

 

Gisteren las ik op www.visionair.nl over de nieuwste ontwikkelingen op accu gebied, een accu gebaseerd op een meta -materiaal van nano laagjes grafeen en sillicium, volladen in een kwartier en dan probleemloos 1000 km rijden met kachel, audio, navigatie en verlichting volop aan! The future looks....Bright.!

 

@Rutger, ok LOL 100m verderop!. tnx for the reaction! :)

 

Kvolg dit met groe belangstelling!
Mega bright!

 

De verwarming lijkt inderdaad een zwak punt. De leaf van een collega staat nu ook al een paar dagen bij de garage. Gelukkig is de service van Nissan voor iig de Leaf uitstekend. Netjes opgehaald op de trailer en een direct vervangend vervoer. De Nissam Juke die hij meekreeg was hij dan weer niet zo tevreden over "net een Duitse tank uit de tweede WO"

Hij is overigens enigzins bezorgd hoe de leaf zich houdt bij nog lagere temperaturen. De actieradius is nu al aanzienlijk korter!

 

Ben ook benieuwd naar 'real life' actieradius bij -10 en lager, mijn fotocamera hield het op de piste bij lage temps aanzienlijk korter vol.

 

Nieuwsbrief