Commentaar: overheid maakt het zonnepanelenmarkt weer moeilijk

Commentaar: overheid maakt het zonnepanelenmarkt weer moeilijk

12-01-2018 08:00 Laatste update: 26-04-2018 14:35

Nederland loopt enorm achter met de vergroening van de energievoorziening. Zonne-energie is een lichtpuntje, maar daar gooit Wiebes nu ook de rem op.

In rap tempo komen er zonnepanelen bij in Nederland. Enerzijds omdat ze een stuk goedkoper in aanschaf zijn geworden, maar ook omdat de zogenaamde salderingsregeling de terugverdientijd flink verkort. Die regeling werkt heel eenvoudig. Alles wat jouw panelen opwekken en je niet zelf meteen verbruikt, wordt in mindering gebracht op je energierekening. Dat scheelt de overheid een flinke hoeveelheid inkomsten, omdat het grootste gedeelte van de stroomprijs bestaat uit belasting. 

Volgens staatssecretaris Eric Wiebes is de huidige regeling te duur. Hij stelt voor een andere regeling te verzinnen, waarmee de terugverdientijd op 7 jaar blijft, maar de salderingsregeling verdwijnt. De twee voorstellen die de ronde doen zijn een aanschafsubsidie en een terugleversubsidie. Bij de eerste wordt de terugverdientijd gecompenseerd in de aanschaf, bij de tweede krijgt de consument een vast bedrag per terug geleverd kWu. Niet per se nadelig voor de consument, omdat het met de salderingsregeling heel onaantrekkelijk is om te veel zonnepanelen op je dak te hebben. Lever je te veel terug, dan krijg je bijna niets voor de stroom. 

Een oplossing is om een thuisaccu aan te schaffen, zodat je zeker weet dat je al je eigen opgevangen stroom ook zelf opmaakt. Probleem daarvan is dat een thuisaccu ook een paar duizend euro kost en je terugverdientijd dus flink doet oplopen. 

Gevolgen van onzekerheid

Het pijnpunt zit hem in de onzekerheid. Eerder was er ook al eens subsidie op de aanschaf van zonnepanelen, die daarna verdween en een tijd daarna weer terugkwam. Daardoor bleven veel consumenten wachten met aanschaf, wat een aantal bedrijven in de zonnepanelenindustrie de kop heeft gekost.

Het lijkt Wiebes niet helder dat zijn speculaties over de regeling een heel reëel effect kunnen hebben op de industrie. Laten we dus hopen dat de overheid haast maakt met nieuwe plannen, anders herhaalt het scenario zich wellicht. 

Meer artikelen in de rubriek Commentaar

Volg het Bright YouTube-kanaal