2009 in stripvorm
Nieuws

2009 in stripvorm

maandag 04 januari 2010 13:40

Meer dan vijftig kunstenaars, ontwerpers en illustratoren maken een tapijt van Bayeux over gebeurtenissen uit 2009.

Wie weleens heeft opgelet bij geschiedenis kent vast de Slag bij Hastings, de eerste overwinning in de inname van Engeland door Willem de Veroveraar, hertog van Normandië. In 1066, inderdaad. Nog bekender dan de slag zelf is het geborduurde tapijt van Bayeux, dat is vervaardigd naar aanleiding van de legendarische verovering. Het 70 meter lange tapijt is een van de eerste stripverhalen in de geschiedenis, hiërogliefen daargelaten. Of een van de eerste storyboards, zo je wilt.

Een aantal kunstenaars, ontwerpers en illustratoren heeft het plan opgevat om naar voorbeeld van het eeuwenoude tapijt een nieuw stripverhaal te maken, zowel in het echt als op internet. Een hedendaagse versie, met moderne technieken. Geen gefrunnik met borduurdraden door ijverige Franse naaisters ditmaal, maar serieus geknutsel met kwasten, stiften en andere attributen door hedendaagse creatievelingen.

New Tapestry is de naam van het project, dat is geïnitieerd door communicatiebureau KesselsKramer in Amsterdam. Ruim vijftig kunstenaars en ontwerpers is gevraagd om gebeurtenissen uit het nieuws van afgelopen jaar te verbeelden. Het New Tapestry is verdeeld in 52 panelen, elk voor een week van het jaar. Zo wordt door de verschillende kunstenaars het nieuws in zwart-wit verslagen, ieder in hun eigen stijl.

De hoogte- en dieptepunten van 2009 trekken voorbij: van de beëdiging van Barack Obama, de Mexicaanse griep en de economische malaise tot aan de plotselinge dood van Michael Jackson. Neergezet in naïeve schilderstreken of expressieve graffititaal. Laser 3.14, Joe Morse, Darryl Graham (zie beeld voorpagina), Christian Borstlap en Juan Carlos Solon (zie hiernaast) zijn enkele van de kunstenaars die meewerken aan het ruim 21 meter lange tapijt, dat vanaf 8 januari is te zien op de website.

Ook zal het origineel te bewonderen zijn, voorzien van een mini-expositie met schetsen van diverse illustratoren. De tentoonstelling New Tapestry loopt van 28 januari tot en met 2 februari, in de Steendrukkerij Amsterdam, op de Lauriergracht 80 (open van 13.00 tot 17.30 uur).

Reacties

Gaan we nu alleen nog artikelen lezen over Kessels&Kramer?
Dit bureau maakt al 10 jaar geen goed werk meer.
Vroeger was het top maar na het vertrek van Johan Kramer en een aantal anderen is het verworden tot een standaard bureau met standaard ideeën.
Zo ook dit.
Sorry voor de vervelende kritiek.

 

Mee eens.

 

Noem een goede campagne van de laatste 5 jaar...

 

Nieuwsbrief