Abstracte vormen: spaar ze allemaal
Nieuws

Abstracte vormen: spaar ze allemaal

zondag 28 oktober 2012 12:04

De iPhone-app N0things zet kleurvlakken op foto's om in abstracte vormen die je kunt sparen.

Je loopt over straat en je ziet een geweldige groene plantenbak. Zo’n vorm wil je natuurlijk vastleggen. De iPhone-app N0things (gratis) doet dit, maar anders dat je als instagrammer gewend bent. N0things is een manier om abstracte vormen te sparen. Door een foto te maken en een object te selecteren, maakt de app van een kleurvak een vorm (een omlijning) en zet deze in je collectie. De collectie bestaat uit verschillende categorieën, opgedeeld in kleur.

Conceptueel kunstenaar Constatijn Smit maakte de app deze zomer toen hij artist in residence was bij de Summer Session van V2_, een interdisciplinair centrum voor kunst- en mediatechnologie in Rotterdam. Hij kreeg het idee uit de game-wereld, waarbij het bij spellen als WOW ook het doel is om veel te verzamelen.

Maar wat moet je er mee, zou je denken. "Bij computerspellen is het niet compleet zinloos, want het is entertainment. Maar deze app is op de grens tussen zinloos en zinvol," zegt Smit in een video. "In de kern is het nutteloos. Maar dat is het idee: je hebt een nutteloze collectie maar toch wil je graag verzamelen."

En dat is lastig te verkopen, een app voor de nutteloosheid van verzamelen. Maar nu ik er een dagje mee bezig ben, probeer ik op allerlei manieren de ruitachtige blauwe vorm te pakken te krijgen. Ondanks dat ik weet dat het zinloos is, wil ik het spel 'uitspelen'.

Bram blogt bij Bright. Hij is ook mede-uitbater van het Torpedo Theater in Amsterdam.

Reacties

"In de kern is het nutteloos. Maar dat is het idee: je hebt een nutteloze collectie maar toch wil je graag verzamelen."

Past perfect bij de doelgroep ;)

 

@ikkuh, in je eigen reactie bewijs je toch weer het tegendeel. Jammer weer meid!

 

Leuk concept, maar of het echt van de grond gaat komen vraag ik me af...

 

Leuk tijdverdrijf! Alleen selectie maken is even wennen, zit er soms net naast. Zou een mooi verbeterpuntje zijn: selectievlak aan kunnen passen en verplaatsen.

 

Nieuwsbrief