Creative class: Nederland van onderen
Nieuws

Creative class: Nederland van onderen

donderdag 04 oktober 2012 16:54

Afstudeerder Boyd Rotgans maakt een app waarin je het kreunen van de bodem hoort.

De VPRO-serie Nederland van Boven is het gelukt oneindige aantallen Excel-sheets met data te vertalen naar een pakkend filmpje of een inzichtelijke grafiek. Het afstudeerproject Sound of Soil van Boyd Rotgans (ArtEZ) geeft geen data van boven maar van de bodem van Nederland weer: "Ik onderzoek binnen het bestaande medialandschap nieuwe interactiemogelijkheden om op een intuïtieve en meer natuurlijke manier data inzichtelijk te maken. Als databron gebruik ik de bodemgesteldheidgegevens van Nederland."

Niet minder dan 3 miljoen punten kreeg Rotgans van Alterra in Wageningen. Daarmee kan hij met een precisie van twintig meter variatie in de bodem vaststellen. In een app laat Rotgans het geluid van de bodem op locatie horen. "Aan de hand van je gps-locatie wordt een audiocompositie gegenereerd. De geluidsamples waaruit de compositie wordt opgebouwd, komen voort uit geluidsopnames van de verschillende bodemsoorten. Al reizend door het landschap naar de overgang van oever naar rivier, hoor je de zandgronden van de Hoge Veluwe vanuit de trein of beluister je de Waddenzee vanaf de boot naar Schiermonnikoog." Zo ontdek je variatie in de samenstelling van de bodem.

"Het gebruik van audio in information design en interface design is naar mijn mening onderschat", vertelt Rotgans. Het is niet dat hij een nieuwe technologie waarin geluid de basis vormt op zijn naam wil schrijven: "Ik wil niet focussen op de komst van nieuwe technologie maar stil te staan bij bestaande technologieën om ze vervolgens op een nieuwe manier in te zetten." Zijn weergave van de het geluid van de bodem leverde hem een baan op bij datadesigners Lustlab

Betekent die baan dat het project 'Nederland van onderen' hier eindigt? "Zelf ben ik niet tevreden over de gegenereerde geluidcomposities en zou ze graag met musici verder willen verfijnen. Ook lijkt het mij interessant om naast de bodemgegevens andere data deze vertaling te laten maken. Bijvoorbeeld gegevens over criminaliteit in een bepaalde buurt of weergegevens van de Buienradar."

 

Ingeborg blogt voor Bright.nl al sinds de start in oktober 2005. Haar specialiteiten zijn architectuur, stedenbouw, design en duurzaamheid.

Nieuwsbrief